+36 (30) 338 0099

Amit Józsefvárosról, Budapest VIII. kerületéről tudni érdemes

Amit Józsefvárosról, Budapest VIII. kerületéről tudni érdemes

Budapest VIII. kerülete általánosságban nem örvend túl jó hírnévnek, hiszen legtöbben rossz közbiztonságáról ismerik. Pedig Józsefváros igazán sokszínű része a fővárosnak és a 8. kerület ad helyet például a legtöbb felsőoktatási intézménynek a fővárosban. Ma már számos újépítésű ingatlan és teljes egészében felújított városrész is található itt. A városrehabilitációt célzó beruházások pedig napjainkban is folyamatban vannak.

Területe 6,85 km2. Nyugatról a Belváros, északnyugatról Erzsébetváros, északról Istvánmező, keletről Kőbánya, délkeletről a Népliget, délről pedig Ferencváros határolja.

A kerületnek korábban négy városrésze volt, de a Fővárosi közgyűlés a városrészeket rendező 2012. december 12-i rendeletében újraosztotta a kerületet. Összesen 11 városrésze van Józsefvárosnak, köztük a Corvinnegyed, a Csarnoknegyed, a Ganznegyed, a Losoncinegyed, a Magdolnanegyed, a Népszínháznegyed, az Orczynegyed, a Palotanegyed és a Századosnegyed.

A kerület Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesülése óta viseli a VIII-as számozást. A kerület határai ezután, - ellentétben a többi kerülettel -, már sem az 1930-as, sem az 1950-es városbővítés és közigazgatási átszerveződés során sem módosult.

A kerület ezer arccal rendelkezik és remek választás lehet akár fiatalok, idősebbek, családok és befektetők, a belvárosi nyüzsgést vagy a kertvárosi nyugalmat kedvelők számára is.

 

Népesség

A VIII. kerület becsült népessége 2023-ban 68 232 fő, mely a teljes fővárosi lakosság 3,9 %-a. Népsűrűsége 9961 fő/km2. A kerület lakossága az 1940-es évek elején volt a legmagasabb, akkoriban több, mint 165 000 ember élt ebben a városrészben. Azóta az itt élő emberek száma nagy mértékben csökkent.

Józsefváros lakossága dinamikus és sokszínű. A 2022-es népszámlálási adatok alapján - a kerület rossz hírével ellentétben – a legmagasabb befejezett iskolai végzettség szerint a diplomával rendelkezők élnek a legtöbben a kerületben. A kisebbségek közül roma, ukrán és német nemzetiségűnek vallották magukat a legtöbben.

 

Oktatás

Józsefváros méltán híres oktatási intézményeiről. Több, mint 10 óvoda, 9 általános iskola, számos gimnázium és szakközépiskola áll a gyermekek rendelkezésére. A kerületben található a legtöbb felsőoktatási intézmény a fővárosban, itt működik az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kar, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Főiskolai Kar, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudomány Posztgraduális Intézet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara, a Pünkösdi Teológiai Főiskola, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar, a Semmelweis Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola és a Wesley János Lelkészképző Főiskola is.

 

Egészségügy

A VIII. kerület jól ellátott egészségügyi infrastruktúrával rendelkezik. Szakorvosi rendelésre a helyiek a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi központot kereshetik fel, de a kerületben található a Korányi Sándor utcai kórház, a Szent Rókus kórház, a Semmelweis Egyetem Sürgősségi Betegellátó Osztálya, a Budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Baleseti Intézet és a Semmelweis Egyetem Szemészeti klinikája is.

 

Tömegközlekedés

A kerület kiváló tömegközlekedéssel rendelkezik. Számos villamosvonal, köztük a 4-es, 6-os villamosvonal is keresztezi a kerületet. Az M2-es, M3-as és M4-es metró is megáll a kerületen belül. Ezen felül rengeteg nappali és éjszakai buszjárat, trolibusz járat, távolságibusz közül is választhatnak a tömegközlekedéssel utazók. A kerületben helyet kapó Keleti Pályaudvar teret biztosít az itt lakók számára a vonatközlekedés használatára is.

 

Turisztikai látnivalók

A VIII. kerület számos turisztikai és kulturális látványossággal büszkélkedhet. Itt található a történelmi jelentőségű Nemzeti Múzeum és Múzeumkert, megcsodálhatjuk itt a Tündérpalotát, a Szent Rókus-kápolnát, meglátogathatjuk a Magyar Természettudományi Múzeumot és itt kapott helyet a Fiumei Úti Sírkert, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi könyvtára és a Füvészkert, az Eötvös Lorand Tudományegyetem Botanikus kertje is. A kultúra szerelmesei megtekinthetik az Erkel Színház vagy a Turay Ida Színház elődaásait és felkereshetik a Százados úti művésztelepet is.

 

Sport és szabadidő

A kerület kiváló szabadidős lehetőségeket nyújt fiatalok és idősek, egyedülállók és családosok számára is. Remek játszóterek, több uszoda és sport stadion, fitness termek, sportközpontok és jógastúdiók, de még lovarda is a sport és aktív szabadidő szerelmeseinek rendelkezésére áll. Vásárlási lehetőségek tekintetétben is színes lehetőségek állnak rendelkezésre: a kerületben található az Aréna Mall, a Corvin Pláza, az Europeum Bevásárlóközpont és a Corvin Palace is. A szórakozást kedvelő fiatalok és régebb óta fiatalok több Mozit, számos éttermet, bárt és éjszakai szórakozóhelyet is felkereshetnek.

 

Ingatlanok

Józsefváros ingatlanpiaca rendkívül változatos. Klasszikus bérházak, újépítésű modern lakások, irodák és kertes házak egyaránt megtalálhatóak a kerületben. A kerület jó infrastruktúrája és folyamatos fejlődése magas ingatlanárakat eredményez, ami befektetési szempontból is vonzóvá teszi a területet. 2024 áprilisában a kerületben több, mint 46 000 lakóingatlan áll az itt élők rendelkezésére. A nem újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 934 226 Ft/m² volt a kerületben.

 

Ingatlant keres a fővárosban? Segítünk megtalálni!

A QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai nagy tapasztalattal és segítőkész, profi hozzáállásukkal, ingatlan- és hitelügyintézésben is készséggel állnak rendelkezésére!

Keressen minket bizalommal!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.