+36 (30) 338 0099

Amit Budapest XVI. kerületéről tudni érdemes

Amit Budapest XVI. kerületéről tudni érdemes

Budapest 16. kerületére sokan Kertvárosként hivatkoznak, de egységes, hivatalos elnevezése nincsen. A peremkerület a Duna pesti oldalán fekszik, főként kertvárosias, családias életteret nyújt.

Területe 33,51 km2, északkeleten Csömör, keleten Nagytarcsa, délkeleten a XVII. kerület, délnyugaton a X. kerület, nyugaton a XIV. kerület, míg északnyugaton a XVI. kerület határolja.

A kerület részeit adó őstelepülések közel 1000 éve léteznek. A régészeti leletek pedig arra utalnak, hogy a kőkorszaktól fogva élnek emberek a Szilas-patak partján.

Jelenleg 5 nagyobb részből áll a kerület, melyek: Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Rákosszentmihály és Sashalom.

 

Népesség

A XVI. kerület becsült népessége 2023-ban 72 411 fő, mely a teljes fővárosi lakosság 4,12 %-a. Népsűrűsége 2193 fő/km2. A kerület lakossága az 1980-as években volt a legmagasabb, akkoriban több, mint 72 000 ember élt ebben a városrészben.

A 2022-es népszámlálási adatok szerint a kerület lakosságának 15%-a volt 14 évnél fiatalabb és 22 % a 65 éven felüliek aránya. A legmagasabb iskolai végzettség szerint a diplomával rendelkezők élnek itt a legtöbben. A kisebbségek közül német, kínai és vietnámi nemzetiségűnek vallották magukat a legtöbben.

 

Oktatás

A XVI. kerületben 6 állami bölcsőde, 7 óvoda, 12 általános iskola és 2 középiskola áll a gyermekek rendelkezésére.

 

Egészségügy

A 16. kerület jól ellátott egészségügyi infrastruktúrával rendelkezik. Szakrendelésről a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat és a Hunyadvár utcai Szakrendelő gondoskodik. 8 felnőtt háziorvosi és 13 gyermek háziorvosi rendelő áll a kerületi lakosok rendelkezésére.

 

Tömegközlekedés

A kerület közlekedési szempontból is remekül ellátott. 25 éjszakai és nappali busz járat szeli át a kerületet és a H9-es Hév is az itt lakók rendelkezésére áll, mely az Örs Vezér teret köti össze Csömörrel.

 

Turisztikai látnivalók

A kerület arculatához is nagy mértékben hozzájáruló Mátyásföldi villanegyed különleges látnivaló a kerületbe látogatóknak. Emellett több természeti látnivaló is kínálkozik itt, mint a Caprera-patak és vidéke vagy a Naplás-tó természetvédelmi területe. A kerület látványossága még a Trianon-emlékmű, Csokoládé múzeum és Bálint Gazda kertjei is látványos és kellemes időtöltést ígérnek.

 

Sport és szabadidő

A 16. kerület számos sportolási lehetőséget nyújt a környéken élőknek. Számos sporttelep és sport aréna áll rendelkezésre, emellett több uszoda közül is választhatnak a vízi sportolásra vágyók. A szabadtéri időtöltést kedvelők is nagyszerű lehetőségeket találnak itt és a családosok modern, 21. századi követelményeknek is megfelelő játszótereket élvezhetnek.

A kerületben remek éttermek szolgálják ki az itt lakókat, művelődési ház, kulturális központ és színház is biztosítja a kultúra kedvelőinek szórakoztatását.

 

Ingatlanok

A XVI. kerület főként kertvárosias terület kisebb lakótelepekkel tarkítva. Remek a kerület közbiztonsága, ezért kifejezetten alkalmas élettér a családok számára. 2024 szeptemberében a lakások átlagos négyzetméterára 919 330 Ft/m², míg a kertesházak ára 895 833 Ft/m² volt a kerületben.

 

Ingatlant keres a fővárosban? Segítünk megtalálni!

A QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai nagy tapasztalattal és segítőkész, profi hozzáállásukkal, ingatlan- és hitelügyintézésben is készséggel állnak rendelkezésére!

Keressen minket bizalommal!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.