+36 (30) 338 0099

A 2023-as költségvetési tervezet arra utal, hogy maradnak, sőt bővülhetnek is a lakáscélú családtámo

A 2023-as költségvetési tervezet arra utal, hogy maradnak, sőt bővülhetnek is a lakáscélú családtámo

A hatályos jogszabályoknak megfelelően a falusi CSOK-ot 2022 június 30-ig, a babaváró hitelt és az otthonfelújítási támogatást pedig ezév december 31-ig vehetik igénybe biztosan a jogosult családok. A jövő évi költségvetési tervezet keretösszegei azonban azt vetíti előre, hogy a meglévő lakáscélú családtámogatások nem csak maradhatnak, de akár bővülhetnek is, annak ellenére, hogy sokan a fokozódó világpolitikai helyzet miatt a támogatások hamarabbi megvonása miatt aggódtak.

A miniszterelnök már a választásokat megelőző kampányidőszakban is úgy nyilatkozott, hogy a családtámogatási rendszer működését sikeresnek ítélik, ezért akár azt is el tudja képzelni, hogy a lehetőségeket a későbbiekben bővítik, ezzel támogatva, hogy a családok saját otthonhoz, ezzel pedig magasabb biztonságérzethez jussanak. A támogatási rendszer bővítését az is indokolhatja, hogy az eddigi tapasztalatok alapján ennek köszönhetően jelentős javulást tudtak elérni a demográfiai mutatókban is.

A jövő évi költségvetés tervezete a törekvés várható megvalósulását támasztotta alá, ugyanis a családok támogatására az Európai Unión belül arányaiban Magyarországon költenének a legtöbbet; a terület kerete jövőre meghaladja a 3200 milliárd forintot, ami az ideinél 450 milliárd forinttal magasabb összeg.

 

A lakáscélú támogatások körében közel 30%-os költségkeret növekedés várható.

Bár a családtámogatási célok között nagy szerepet kap a nők szülés utáni munkaerőpiaci integrálása, és a négy gyermekes édesanyák szja mentessége is, de várhatóan a lakáscélú támogatások keretösszege és igénybevételi lehetőségei is szélesedni fognak.

2022-ben a babaváró hitelre megközelítőleg 91 milliárd forintot szánt a kormány, ezt a jövőévben a tervek szerint több, mint 175 milliárdra emelnék. Egyéb lakástámogatásra 382 milliárd helyett jövőre 491 milliárdot költenének. Ez a növekedés pedig jóval magasabb, mint amit a jegybanki alapkamat-emelés miatt a kamattámogatott konstrukcióknál emelkedő kamatkiadások indokolnának.

Sokan azt is rebesgetik, hogy az évek óta változatlan összegű CSOK lakáspiaci viszonyokhoz történő aktualizálása is bekövetkezhet, ugyanis a nagy mértékű ingatlan ár-emelkedés következtében a támogatás már csak feleakkora arányban járul hozzá egy átlagos lakás megvásárlásához, mint 2016-ban. Ugyanakkor még mindig ez számít a legnépszerűbb támogatási formának a családosok körében, 2021-ben mintegy 40 000 család, összesen 127 milliárd forintnyi CSOK támogatást vett igénybe. Az értékesített ingatlanok 20%-a kelt el a CSOK igénybevételével, és az új lakáshitelek 13%-a volt kamattámogatott CSOK-hitel.

További segítséget jelent a családosok számára, hogy a CSOK bevonásával vásárolt ingatlanok esetében az állam eltekint az illetékfizetési kötelezettségtől is. Erre a célra várhatóan 40 milliárd forintot fordíthatnak a költségvetésből.

 

Jó hír ez az ingatlanpiac számára

Mivel a lakástámogatási kiadások jelentős része az adásvételekhez köthető, ezért a költségvetési tervekből az is látszik, hogy a kormányzat stabil lakáspiaci forgalommal számol. Emellett pedig azok a családok, akik még nem tudtak élni a rendelkezésre álló lehetőségekkel, vagy nem találták meg álomotthonukat, esetleg most vált számukra aktuálissá az otthonteremtés, sem maradnak le a kedvező lehetőségekről.

A törvényjavaslat zárószavazását a tervek szerint július 15-18-án tartják, így konkrétumokkal még nem tudunk számolni. A tervezetben szereplő keretösszegek azonban mindenképpen bíztatóak a 2023-as évre nézve is.

 

Az Ön számára most vált aktuálissá az ingatlan adásvétel, esetleg valamely támogatást is igénybe venné?

A QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai professzionális segítséget nyújtanak önnek mind az értékesítési és vásárlási folyamatban, mind a pénzügyi termékek igénybevétele során.

Ha szeretné elkerülni a buktatókat, ne késlekedjen, kérje segítségünket, mi készséggel állunk rendelkezésére!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.