+36 (30) 338 0099

Amit Budapest XV. kerületéről tudni érdemes

Amit Budapest XV. kerületéről tudni érdemes

Budapest 15. kerületét számos más kerülettel együtt 1950-ben csatolták a fővároshoz. A terület legrégebbi építészeti emléke az 1200-as évekből maradt fenn, így ekkor már biztosan lakott volt a környék. Az írásos emlékek szerint Nyír, majd később Palota nevű települések voltak itt. Az idők során a környék többször elnéptelenedett, de idővel mindig újra benépesült.

A kerület a Duna pesti oldalán, a főváros szélén fekszik. Főbb részei Rákospalota, Pestújhely és Újpalota néven ismeretesek. Északkeleten Fót, keleten Csömör, délkeleten a 16. kerület, délnyugaton a 14. kerület, nyugaton pedig a 4. kerület határolják.

A kerület változatos ingatlanállománya, edvező elhelyezkedése, remek közlekedése és infrastruktúrája vonzó választássá teszi a kerületet családosok és befektetők számára egyaránt.

 

Népesség

A XV. kerület becsült népessége 2023-ban 75 054 fő, mely a teljes fővárosi lakosság 4,29 %-a. Népsűrűsége 2786 fő/km2. A kerület lakossága az 1980-as években volt a legmagasabb, akkoriban közel 110 000 ember élt ebben a városrészben.

A 2022-es népszámlálási adatok szerint a kerület lakosságának 12%-a volt 14 évnél fiatalabb és 22 % a 65 éven felüliek aránya. A legmagasabb iskolai végzettség szerint az érettségivel rendelkezők élnek itt a legtöbben. A kisebbségek közül ukrán, német és kínai nemzetiségűnek vallották magukat a legtöbben.

 

Oktatás

A XIV. kerületben 5 bölcsőde, 13 állami és 2 egyéb fenntartású óvoda, 10 általános iskola, 7 állami és 2 egyházi középiskola áll a gyermekek rendelkezésére. A kerületben két művészeti iskola is üzemel.

 

Egészségügy

A XV. kerület jól ellátott egészségügyi infrastruktúrával rendelkezik. Szakrendelésről a kerületben a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény gondoskodik. 8 felnőtt háziorvosi és 4 gyermek háziorvosi rendelő áll a kerületi lakosok rendelkezésére.

 

Tömegközlekedés

A 15. kerület legfontosabb közlekedési útvonalai többek között az M3-as autópálya bevezető szakasza, a Fő út, a Szentmihályi út, a Nyírpalota út, a Kolozsvár utca, a Fő tér, az Alagi tér, az Emlék tér, a Géza fejedelem tér, a Hubay Jenő tér, a Kozák tér, a Karatna tér, a Sztárai Mihály tér és a Kossuth utca.

A kerület közlekedési szempontból is remekül ellátott. 5 villamosvonal és 40-nél is több éjszakai és nappali busz járat szeli át a kerületet. A Belváros a kerületből fél órán belül kényelmesen megközelíthető.

 

Turisztikai látnivalók

A 15. kerület nem bővelkedik különösebben turisztikai látványosságokban. Érdemes lehet megtekinteni a Rákospalotai Múzeumot, a Városházát a Hubay Jenő téren, vagy a főváros legnagyobb lakóházát, a 18 emeletes Víztoronyházat.

 

Sport és szabadidő

A kerületben 20-nál is több sportegyesület működik, melyek keretében a helyieknek lehetőségük adódik többek között Atlétika, Harcművészetek, Röplabda vagy ökölvívás gyakorlására is. Számos szabadidős sporttevékenységet támogató klub is van a kerületben, így remek lehetőségek nyílnak például közös természetjárásra.  

Szabadtéri időtöltésre remek választást jelentenek a kerület szabadtéri parkjai, mint a Páskom-liget park, a Nemzedékek parkja vagy a Bányász park. Ezen kívül remek játszóterek és több kutyafuttató is teret enged az itt lakó gyermekek és kutyák szabadtéri időtöltéséhez.

A vásárolni vágyók számára remek választás a pólus center. Itt mozit és telente jégpályát is találnak az ide látogatók. Különleges vásárló hely még az Ázsia center, ahol túlzás nélkül szinte bármi beszerezhető.

A kultúra kedvelői sem maradnak a kerületben lehetőségek nélkül. Több művelődési ház, közösségi és rendezvényház nyújt helyszínt a kulturális programoknak.

 

Ingatlanok

A XV. kerület változatos ingatlanállománnyal rendelkezik. Nagy kertvárosias területek és lakótelepek egyaránt megtalálhatóak a kerületben. A remek infrastruktúra, a jó közlekedés és a biztonságos környék remek választássá teszik a kerületet családok, fiatalok, idősek és befektetők számára egyaránt. 2024 augusztusában a lakások átlagos négyzetméterára 855 422 Ft/m², míg a kertesházak ára 738 925 Ft/m² volt a kerületben.

 

Ingatlant keres a fővárosban? Segítünk megtalálni!

A QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai nagy tapasztalattal és segítőkész, profi hozzáállásukkal, ingatlan- és hitelügyintézésben is készséggel állnak rendelkezésére!

Keressen minket bizalommal!

 

Fő kép forrása: bpxv.hu

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.