+36 (30) 338 0099

Amit Terézvárosról, Budapest VI. kerületéről tudni érdemes

Amit Terézvárosról, Budapest VI. kerületéről tudni érdemes

Budapest szívében, a Duna pesti oldalán helyezkedik el fővárosunk második legkisebb kerülete, Terézváros. Kis mérete ellenére a kerület dinamikus és vibráló. A VI. kerület több mint csak egy városrész; ötvözi a történelmi múltat a modern kor előnyeivel.

A terület már a 18. században lakottá vált. Eleinte majorságok, később kertek és szőlőültetvények kaptak itt helyet. Az első házak a mai Bajcsy-Zsilinszky út, a Király és Paulay Ede utca között épültek. 1733-ban csupán 11 lakóházat tartottak itt számon, 1790-re több, mint 500 ház épült, így a század végére ez a terület lett Pest legnagyobb külvárosa.

A 19. század első felében megépültek az első emeletes házak. A terület ekkor városiasodó, főként a zsidó kézművesek és kiskereskedők által lakott rész volt. Híres volt iskoláiről, melyek közül néhány utódintézménye a mai napig a kerületben található.

A század végén grandiózus útépítések kezdődtek. 1870 decemberében fogadták el az Andrássy út terveit és 71-ben megkezdődött a Nagykörút építése is.

A városegyesítéskor, 1873- ban Terézváros 73 760 lakosával Budapest legnépesebb kerülete volt, ezért kettéosztották. A VII. kerület Erzsébetváros néven vált ki Terézvárosból.

A főváros 1930-as közigazgatási átszervezése során a kerület még kisebb lett, ma teljes területe csupán 2,38 km2. Kis területe ellenére azonban a város nyüzsgő, lehetőségekkel teli és folyamatosan fejlődő színfoltja maradt.

A Budapest VI. kerülete valóban egy különleges hely, ahol a történelmi múlt és a modern kor kapcsolódik. Legyen szó lakhatásról, tanulásról, munkáról vagy csupán a kerület gazdag kulturális és szabadidős kínálatának élvezetéről, Terézváros mindenki számára tartogat valami izgalmasat és újszerűt.

 

Népesség

A VI. kerület becsült népessége 2023-ban 35 167 fő, mely a teljes fővárosi lakosság 2,01 %-a. Népsűrűsége 14 776 fő/km2. A kerület lakossága az 1900-as évek elején volt a legmagasabb, akkoriban több, mint 100 000 ember élt ebben a városrészben. Azóta az itt élő emberek száma – részben a területi átrendeződések okán- nagy mértékben csökkent.

Terézváros lakossága dinamikus és sokszínű, ahol az életkor és nemzetiség széles spektrumát találjuk. Élénk, de nem túlzsúfolt kerület, ahol a fiatal szakemberektől kezdve a nyugdíjasokig minden korosztály megtalálhatja a maga helyét. A 2022-es népszámlálási adatok alapján az itt lakók 8,5 %-a volt 14 évnél fiatalabb és 16,6 %-a 65 évnél idősebb.  A legmagasabb befejezett iskolai végzettség szerint a diplomával rendelkezők élnek a legtöbben a kerületben. A kisebbségek közül ukrán, német és kínai nemzetiségűnek vallották magukat a legtöbben.

 

Oktatás

Az oktatás tekintetében a VI. kerület számos lehetőséget kínál. Kis területe ellenére 4 bölcsőde, 6 állami óvoda, 5 álltalános iskola, 6 középiskola és egy zeneiskola áll a tanulók rendelkezésére. Többek között itt található meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara is.

 

Egészségügy

Az egészségügyi ellátás színvonala megfelelő, 5 felnőtt háziorvosi rendelő, ugyanennyi gyermek háziorvos áll a lakosság szolgálatában. Kórház a kerületben nem üzemel, szakorvosi ellátásért a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat felel.

 

Tömegközlekedés

A kiváló tömegközlekedési lehetőségekkel rendelkező VI. kerület Budapest egyik legjobban megközelíthető része. A 4-es, 6-os villamosvonalak, a Kisföldalatti, a 3-as metró, számos éjszakai és nappali busz vonal, valamint troli vonalak is érintik a kerületet. De itt található a Nyugati Pályaudvar is, ahonnan nem csak a külvárost és az agglomerációs területeket érhetjük el rendkívül gyorsan, de akár vidéki településekre vagy külföldre is könnyedén eljuthatunk.

 

Turisztikai látnivalók

A VI. kerület számos nevezetességgel büszkélkedhet, amelyek közül kiemelkedik az Andrássy út UNESCO világörökségi helyszíne, rajta a csodálatos villaépületekkel. Ugyanitt található a Terror háza, a főváros egyik legkülönlegesebb múzeuma. Azok számára, akik a kultúra és művészetek iránt érdeklődnek, a kerület számos galériát és színházat is kínál. A Nyugati pályaudvar épülete is mindenképpen megtekintésre méltó látnivaló az ide érkezőknek.

 

Sport és szabadidő

A kerület lakói gyakran választják szabadidős tevékenységeikhez a közigazgatásilag a szomszéd kerülethez tartozó Városliget lenyűgöző zöld területeit, mely nemcsak sétálásra és futásra, hanem különböző sporttevékenységekre is alkalmas. Ezen kívül a kerület számára számos fitnesz központ és sportlétesítmény szolgálja a lakosok és látogatók aktív kikapcsolódását.

A kultúra kedvelői is biztosan megtalálják itt a számításaikat. Itt található az Állami Operaház, az Operettszínház, a Hopp Ferenc Ázsiai művészeti Múzeum, a Postamúzeum, és az Állami Bábszínház is.

Vásárlási lehetőségekben is bővelkedik a kerület. Az Andrássy úton a legnagyobb világmárkák luxus üzleti képviseltetik magukat, és a Nyugati téren található Westend City Center is remek lehetőségeket biztosít a vásárlásra és kikapcsolódásra egyaránt.

Ezen felül a kerületben számos étterem, kávézó és éjszakai szórakozóhely is az itt lakók és az ide látogatók rendelkezésére áll.

 

Ingatlanok

Terézvárosban kicsivel több, mint 28 000 ingatlan található jelenleg, 2024 márciusában az eladó lakások átlagos ára 1 088 556 Ft/m² volt.

A VI. kerület Budapest egyik legkedveltebb lakóövezete, ahol a történelmi és modern ingatlanok egyaránt megtalálhatók. Az Andrássy út mentén található impozáns polgári lakásoktól kezdve a kisebb, de modern lakásokig mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelő otthont.

Az ingatlanárak változatosak, de a kerület kiváló infrastruktúrája és a minőségi életfeltételek vonzóvá teszik ezt a területet a vásárlók és bérlők, fiatalok, családosok és idősek, valamint befektetők számára egyaránt.

 

Ingatlant keres a fővárosban? Segítünk megtalálni!

A QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai nagy tapasztalattal és segítőkész, profi hozzáállásukkal, ingatlan- és hitelügyintézésben is készséggel állnak rendelkezésére!

Keressen minket bizalommal!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.