+36 (30) 338 0099

Amit Újbudáról, Budapest XI. kerületéről tudni érdemes

Amit Újbudáról, Budapest XI. kerületéről tudni érdemes

Újbuda a budai oldal déli részén fekszik, ma a főváros második legnagyobb, és legnépesebb kerülete.

Az újkorban főleg mezőgazdasági területként funkcionált ez a terület, a domboldalakon szőlőtermesztés folyt, míg a Dunaparton mocsaras táj feküdt. A Kamaraerdő a 19. század első feléig közkedvelt kiránduló és vadászterület volt.

Újbuda városiasodása csak a 20. század első felében kezdődött meg. A szőlők nagy részét kiirtotta a filoxéravész, a Lágymányosi-öblöt pedig feltöltötték, így megkezdődött a polgári házak építése. A kerület déli része iparterületként funkcionált, a Kelenföldi vasútállomástól délre kiterjedt vágányhálózat szolgálta ki az ipari létesítményeket.

A Petőfi híd 1937-es megépülése, a kelenföldi vasútállomás pályaudvarrá bővítése, illetve a számos Duna menti ipari létesítmény jelentősen felgyorsította a helyi népesség növekedését.

1950-ben érte el a kerület a jelenlegi formáját. Ekkor ide csatolták délen Albertfelvát és Budafoktól Kelenvölgyet.

Az 1960-as években megindultak a kerületben a panel építések, az 1980-as évekig hatalmas lakótelepek épültek Kelenföldön, Őrmezőn és Gazdagréten.

1995-ben adták át a Lágymányosi hidat, mai nevén Rákóczi hidat, ezután épült a Duna-parton az ELTE új campusa és az Infópark. A 2000-es évek elejétől számos újépítésű lakópark is épült a kerületben, talán a leglátványosabb ezek közül a Kopaszi-gát beépítése. A kerület 2005-től viseli hivatalosan az Újbuda elnevezést, részei Albertfalva, Gazdagrét, Gellért-hegy, Hosszúrét, Kamaraérdő, Kelenföld, Kelenvölgy, Kőérberek, Lágymányos, Madárhegy, Nádorkert, Őrmező, Örsöd, Péterhegy, Pösingermajor, Sasad, Sas-hegy,Spanyolrét, Szentimreváros.

 

Népesség

A XI. kerület becsült népessége 2023-ban 129 769 fő fő, mely a teljes fővárosi lakosság 7,42 %-a. Népsűrűsége 3875 fő/km2. A kerület lakossága az 1980-as évek elején volt a legmagasabb, akkoriban közel 180 000 ember élt ebben a városrészben. Azóta az itt élő emberek száma csökkent, de ma is Újbuda a főváros legnépesebb kerülete.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint a kerület lakosságának 85,1 %-a vallotta magát magyarnak, a legnagyobb kisebbség a német. A fővárosi kerületek közül itt a legkisebb a munkanélküliség és a közép és felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya magasabb itt, mint a budapesti átlag.

 

Oktatás

Újbuda önkormányzata 10 bölcsődét, 23 óvodát, 15 általános iskolát, egy speciális szakiskolát, egy zeneiskolát és öt középfokú oktatási intézményt tart fenn. Ezen felül egyházi, alapítványi és magánkézben lévő bölcsődéből kettő, óvodából tizenkettő, általános iskolából kilenc, középiskolákból pedig öt várja a gyermekeket a kerületben.

Felsőoktatási intézmények tekintetében is jól ellátott a főváros ezen része. Az ELTE Informatikai-, Társadalomtudományi- és Természettudományi kara a kerületben helyet kapó egyetemi városban működik. Emellett a Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi kara, Kertészeti-, Tájépítészeti- és Élélmiszeripari kara is itt van és Újbuda ad otthont a Gábor Dénes Főiskolának, valamint az Általános Vállalkozási Főiskolának is.

A kerületben nem csak neves felsőoktatási intézmények, de a hallgatók számára lakhatást biztosító kollégiumok is szép számmal helyet kaptak.

 

Egészségügy

A XI. kerület jól ellátott egészségügyi infrastruktúrával rendelkezik. A Tétényi úti kórházat a lakótelepek építésével párhuzamosan megnövő lakosságszámra való tekintettel jelentősen kibővítették. A rendszerváltást követően az intézmény felvette a Szent Imre Kórház nevet és jelenleg Dél-Buda, illetve Etyek és Mány felnőtt fekvőbeteg-ellátásának színhelye.

2003-ig a kórházhoz tartozott a kerületi lakosság alap- és szakellátása is, ezt azóta az önkormányzat működteti. A kerületi ellátás központja a Fehérvári úton lévő Szent Kristóf Szakrendelő, korábbi nevén Újbudai Egészségcentrum, emellett huszonhat telephelyen fogadnak betegeket a kerületben.

 

Tömegközlekedés

A kerület kiváló tömegközlekedéssel rendelkezik. Újbuda legjelentősebb közlekedési csomópontja a Kelenföld, ahol számos busz, villamos, az M4-es metró és rengeteg vasútvonal és távolsági busz közül választhatnak a tömegközlekedők.

A kerületet rendkívül kiterjedt busz és villamos hálózat szövi át, akár kerületen belül, akár a város többi részébe, vagy akár az elővárosba szeretnénk közlekedni, ezt könnyedén megtehetjük. A kerület határán kapott helyet a budaörsi repülőtér, mely korábban az ország nemzetközi repülőtere volt, de ma már csak kisgépes közlekedésre használják.

 

Turisztikai látnivalók

A kerület talán legismertebb látványossága a Gellért-hegy, tetején a Citadellával és a Szabadság-szoborral. A hegy oldalában megtekinthetjük a méltán neves Sziklakápolnát. A teljes Gellért-hegy a Szent Gellért tér épületeivel együtt ma a világörökség helyszínei közé tartozik.

Itt található még többek között a Gellért Szálló és Gyógyfürdő is, mely az ide látogató turisták kedvelt helye.

A kerületben számos fürdő, szobor, csodás épületek és templomok tekinthetőek meg. A Kopaszi-gát közvetlen közelében tekinthető meg a főváros eddigi egyetlen felhőkarcolója, a MOL torony.

 

Sport és szabadidő

A kerület nevezetes fürdőiről, de számos közgyűjtemény és könyvtár is helyet kapott itt. Újbudán működik a Karinthy Színház, valamint a Budai Parkszínpad a Feneketlen-tó melletti parkban.

A 11. kerületben számos lehetőség nyílik a szabadtéri időtöltésre. Több természetvédelmi terület is található itt, mint például a Budai Sas-hegy vagy a Gellért-hegy. A 7,5 hektáros Budai Arborétum is kiváló lehetőséget biztosít a szabadtéri időtöltésre és az itt található növények megcsodálására. Nagyszerű és kedvelt hely még a Feneketlen-tó környéke, a Kopaszi-gát, a Bikás park, a Függetlenségi park és a Kamaraerdő is.

Sportolási lehetőségek tekintetében az Újbuda Torna Club 6 szakosztálya labdarugásra, röplabdára, kosárlabdára, kézilabdára és teniszre is biztosít lehetőséget. Emellett szabadidős sporttevékenységeknek is hódolhatnak itt a sport szerelmesei, mint asztalitenisz, barlangászat, gimnasztika, karate vagy siklóernyőzés. Az úszni vágyók felkereshetik a Nyéki Imre uszodát, a Gazdagréti uszodát vagy akár a Tüskecsarnok uszodát. A Sport 11 sportközpont és rendezvényhelyszín sportcsarnokkal, stranddal, uszodával, fitness részleggel és boxteremmel is várja a sportolni vágyókat.

Vásárlás céljából a környék lakói az Alle Bevásárló központban, a Savoya-parkban és az Etele plázában találhatják meg számításaikat.

 

Ingatlanok

Újbuda ingatlanpiaca rendkívül változatos. Régi bérházak, újépítésű modern lakások, hatalmas lakótelepek és kertes övezetek egyaránt megtalálhatóak a kerületben. A jó infrastruktúra és a remek közlekedés, valamint a számos felsőoktatási intézmény kedveltté teszik a kerületet családok, fiatalok és idősek számára is. 2024 júniusában a kerületben, a lakások átlagos négyzetméterára 1 140 914 Ft/m², míg a kertesházak ára 1 069 015 Ft/m² volt a kerületben.

 

Ingatlant keres a fővárosban? Segítünk megtalálni!

A QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai nagy tapasztalattal és segítőkész, profi hozzáállásukkal, ingatlan- és hitelügyintézésben is készséggel állnak rendelkezésére!

Keressen minket bizalommal!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.