+36 (30) 338 0099

Az ingatlan bérbeadás formái

Az ingatlan bérbeadás formái

A befektetési célú ingatlan vásárlás egyik fő kérdésköre, hogy milyen módon lehetséges az adott ingatlanból a lehető legbiztonságosabb és kiszámíthatóbb módon bevételt realizálni.

Az ingatlan bérbeadás talán legismertebb formája a hosszútávú, lakhatási célú bérbeadás, de érdemes tisztában lenni azzal is, hogy az „albérletezés” mellett számos más módon, és különféle célokra is bérbe adhatjuk ingatlanunkat.

Ebben a cikkünkben azt a témát járjuk körbe, hogy milyen ingatlan bérbeadási lehetőségek elterjedtek ma Magyarországon, valamint, hogy mik az egyes módszerek előnyei és esetleges rizikói.

 

Hosszútávú lakhatási célú bérbeadás

Ha ingatlan bérbeadásról beszélünk, nagy valószínűséggel először mindenkinek ez a mód jut eszébe. Az adott házat vagy lakást hosszútávon albérletként bérbe adni alapvetően nem bonyolult folyamat. Ugyanakkor sok rémhír és negatív tapasztalat is van ezzel kapcsolatban, ezért érdemes néhány aranyszabályt szem előtt tartani, hogy elkerülhessük az esetleges jogvitákat, kellemetlenségeket.

Az első és legfontosabb lépés, hogy körültekintően válasszunk bérlőt. Kérjünk találkozót, ismerkedjünk meg és ne restelljünk meggyőződni arról sem, hogy a későbbiekben a bérlő biztosan fizetőképes lesz. Ideálisan legalább egy évig, de lehet, hogy hosszú éveken át fog a kiválasztott bérlő az ingatlanunkban élni, így olyan személyt érdemes választani, akivel várhatóan könnyű együttműködni, megbízható és igényes a környezetére.

Ha megvan az ideális bérlő, és megszületett a megállapodás, foglaljunk mindent írásba. Egy ideális bérleti szerződés mind a két felet – a bérlőt és bérbeadót – egyaránt védi. A részletes szerződés mellett a közjegyzői nyilatkozat -úgy, mint díj fizetési kötelezettség vállalási nyilatkozat és kiköltözésre irányuló kötelezettségvállaló nyilatkozat - is elengedhetetlen. Ez szavatolja, hogy a bérlőtől követelni lehessen az esetlegesen elmaradt bérleti díjat vagy nem fizetett közüzemi számlákat, valamint, hogy ne legyen fennakadás a kiköltözéssel sem.

Fontos még, hogy készítsünk alapos dokumentációt az ingatlan állapotáról és az esetlegesen abban található berendezési tárgyakról a bérbeadás idejében. Ez egyértelmű helyzetet teremt a kiköltözéskor a megtérítendő károk és a kaució tekintetében.

 

Hosszútávú bérbeadás céges felhasználásra

A különféle ingatlanokat nem csupán lakhatási célra lehetséges bérbe adni hosszú távra, kiadhatjuk cégek számára is:

-Irodaként,

-Rendelőként,

-Üzlet helyiségként,

-Stúdió vagy bemutatóteremként,

-Oktatóteremként

Az ingatlan elhelyezkedésétől és adottságaitól függően.

Ezekben az esetekben a biztonságos bérbeadás módja nagyjából megegyezik a hosszútávú lakhatási célú bérbeadás módjával. Amire külön érdemes odafigyelni, hogy a szerződésben pontosan tisztázott legyen az ingatlan felhasználási célja, valamint az, hogy a bérlő milyen változtatásokat jogosult végrehajtani az ingatlanon a tevékenységének függvényében és ennek költségei melyik felet terhelik.

 

Rövidtávú bérbeadás

Az utóbbi évtizedben rendkívül sokan kezdtek el élni a rövid távú ingatlan bérbeadás lehetőségével. Egyszerűen megfogalmazva ez azt jelenti, hogy a tulajdonosok csak néhány órára, vagy néhány napra adják bérbe az ingatlant a bérlőknek, különböző célokra.

A rövidtávú bérbeadás legismertebb formája a turistáknak való bérbeadás, (Airbnb) amikor az ingatlan szállásként funkcionál. De emellett számtalan más célra is bérbe lehet adni házat és lakást is. A teljesség igénye nélkül:

-Rendezvényekre,

-Titkos légyottokra,

-Tárgyalásokra,

-Konzultációkra,

-Kreatív produkciókra (fotózás, forgatás) ... stb.

Az ingatlan rövid távú bérbeadásának legegyértelműbb előnye, hogy jóval magasabb hasznot lehet vele realizálni, mint a hosszútávú bérbeadással. Akár kevesebb, mint egy hét alatt megkereshetjük vele azt az összeget, amit egyébként egy egész havi bérbeadással realizálhatnánk.

Ennek persze ára is van, hiszen jóval több teendő is jár együtt azzal, ha egy tulajdonos rövid távon ad bérbe, mint ha egyetlen bérlő bérli az ingatlanát akár éveken át. Ott van például a takarítás kérdése, a bérlőkkel való egyeztetés és rendszeres kommunikáció, valamint az is, hogy mivel a bérlők folyamatosan cserélődnek, nincs lehetőség őket olyan alaposan megválogatni, mint mondjuk a hosszú távú bérlés esetében.

Amennyiben valaki rövid távú bérbeadáson gondolkodik, a legjobb, ha együtt működik egy a kiválasztott célra szakosodott céggel. Az ilyen cégek legtöbbször nem csak összekötik a bérlőket a tulajdonosokkal, és vállalják az egyeztetések oroszlán részét, de meghatározzák a bérbeadás, - vétel keretrendszerét is, így az esetleges vitás ügyekben is hatékonyan tudnak fellépni.

Fontos az is, hogy a különböző rövidtávú célokra csak arra feltétlenül alkalmas ingatlanokat lehet bérbe adni, így sokkal több felkészülést is igényel ez a fajta bérbeadás. Az ingatlanoknak mindenképpen bútorozottnak kell lennie és a legtöbbször előnyös, ha az adott berendezés modern, stílusos és vonzó a különféle bérlők számára.

Amennyiben Ön is szeretne befektetési célra ingatlant vásárolni, forduljon a QARAT szakértő csapatához bizalommal. Kollégáink főváros szerte széles portfólióval rendelkeznek, így biztosan megtalálják az Ön számára az elképzeléseinek tökéletesen megfelelő ingatlant!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.