+36 (30) 338 0099

Elkezdődött a tanév, egekben az albérlet árak. Megéri bérelni?

Elkezdődött a tanév, egekben az albérlet árak. Megéri bérelni?

Bár a tavalyi év végén még stagnáló-csökkenő tendenciát mutattak az albérlet árak és ez év elején még mindig elmaradt az albérlet árak növekedése az inflációtól, őszre megérkezett a nagy bumm és kilőttek az árak.

Persze nincs ebben semmi újdonság, hiszen évről-évre megszokhattuk, hogy a nyár végi, őszi időszakban az albérletárak emelkedésétől hangos a média. Kiváltképp igaz ez a nagyvárosokban, ahol az egyetemisták megérkezésével automatikusan megemelkednek az albérlet árak is, ugyanakkor az idei évben meglehetősen extrém számokkal szembesülhettünk.

Budapesten, egy 40 nm alatti ingatlan átlagos bérleti díja 155 000 Ft/ hó, ennél nagyobb lakást átlagosan 240 000 Ft/hó-ért bérelhetünk a fővárosban. De a kiadó szobák ára is megközelíti a százezres nagyságrendet, a friss adatok alapján jelenleg átlagosan 80 000 Ft/ hó-ért bérlehetünk szobát.

A KSH adatai alapján Budapest belső kerületeiben 20%-os, míg a külső kerületekben átlagosan 16%-os drágulás volt mérhető a tavalyi év azonos időszakához képest.

 

Vidéken is jelentős az áremelkedés

A legnagyobb egyetemi városokban, mint Debrecenben, Pécsen vagy Szegeden az évkezdést megelőzően átlagosan, mintegy 12 %-kal erősödött az albérletek iránti kereslet, ehhez mérten itt is emelkedni kezdtek az árak.

A nagyobb, egyetemi városok közül talán Debrecenben drágultak a legnagyobb mértékben az albérletek, itt ugyanis 30 %-kal kell többet fizetni egy albérletért, mint tavaly ilyenkor. A jelentős emelkedés ugyan itt is nagy mértékben összefügg a tanévkezdéssel, de hatást gyakorolt az árakra a frissen betelepülő cégek alkalmazottainak lakáskeresése és az Ukrajnából áttelepültek közül is sokan kerestek lakhatást Debrecenben.

A számokból egyértelműen kiderül, hogy egyre záródik a fővárosi és vidéki egyetemvárosi albérletárolló. A nagyobb egyetemvárosokban 170 000 Ft körül mozognak az átlagos albérlet árak, míg a legolcsóbb egyetemvárosokban, Miskolcon vagy Kaposváron is 100 000 Ft felett van már az átlag.

 

Bérlés helyett vásárlás?

Bár az eladó ingatlanok ára is jelentősen növekedett, mégis egyre többek számára jelent vonzóbb lehetőséget a lakásvásárlás a bérlésnél, mivel az hosszú távon megtérülő befektetésként is szolgálhat. Sokan választják a lakásvásárlást gyermekeik egyetemi évei alatt is, hiszen kalkulálnak azzal, hogy az ingatlan később kiadható másnak is, így a befolyó összeg fordítható a hitel törlesztésére is.

A Takarék Index legújabb 2022-es felmérése szerint az időtartam, ameddig a lakásvásárlás költsége megegyezik a bérlés költségével Budapesten 7,9 és 19,9 év között mozgott, míg Győrben és Miskolcon a szobakiadás lehetőségével együtt akár 2 és 3,6 év is elegendő a lakás árának megtérüléséhez. Ugyanakkor az infláció hatása sem múlt el a lakáspiacon. A vidéki egyetemvárosokban az ingatlanárak körülbelül 120-130 százalékkal emelkedtek öt év alatt, és bár a friss felmérés eredményei még nem ismertek, valószínűsíthető, hogy az ingatlanárak az idei évben is emelkedtek.

Az ma már biztonsággal kijelenthető, hogy egy önálló keresetből történő lakásvásárlás szinte lehetetlen egyetemisták vagy frissen végzett pályakezdők számára, főleg hitel, vagy szülői segítség nélkül. Azonban a családok vagy fiatal párok, akik rendelkeznek egynél több saját jövedelemmel, könnyebben tervezhetnek.

A bérlés helyetti vásárlás mindenképpen megfontolandó, hiszen nagyon sok esetben a hitel törlesztőrészlete még a rendkívül magas kamatok mellett is megegyezhet egy albérlet havi díjával.

 

Ingatlan vásárlás előtt áll?

Kérje a QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársainak szakértő segítségét! Ingatlan ügyekben és hitelügyintézésben egyaránt állunk rendelkezésére.

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.