+36 (30) 338 0099

Már sorban állás nélkül, digitálisan is lekérhetjük a tulajdoni lapot!

Már sorban állás nélkül, digitálisan is lekérhetjük a tulajdoni lapot!

A tulajdoni lap alapvetően azt a célt szolgálja, hogy megismerhetőek legyenek egy ingatlanhoz kapcsolódó, alapvető műszaki és jogi ismérvek. Már a szerződéskötést megelőzően, akár a legelső kapcsolatfelvételkor is felmerülhetnek olyan kérdések a felek között, amelyekre megnyugtató és hiteles válasszal csak a tulajdoni lap tud szolgálni, így eladóként és vevőként is érdemes lehet azt egy adás-vételi ügylet korai szakaszában lekérni.

Sok esetben fordult már elő tevékenységünk során, hogy még az eladó fél sem volt 100%-osan tisztában azzal, pontosan milyen terhek vagy más személyt illető jogosultságok vannak az ingatlanára bejegyezve. A régi idők jelzáloghitel felvételeinél például gyakran szabták feltételül, hogy a hitel kezesének haszonélvezeti joga legyen az érintett ingatlan felett, ami a hitel kifizetése után nem tűnt el automatikusan, csak akkor, ha a felek ennek törlését szorgalmazták. Még ha 20-30 év távlatából már nem is emlékszünk rá, a haszonélvezeti jog különösképpen befolyásolhatja az eladás menetét, tehát az ilyen tényezőkkel érdemes tisztában lenni, és szükség esetén még az ügyletbe való belekezdés előtt a viszonyokat rendezni.

Tehát nem csak annak szolgálhat hasznos információkkal a tulajdoni lap, aki egy lakás vagy ház iránt érdeklődik, maga a tulajdonos is pontos és hiteles információkat nyerhet tulajdonáról, ami segítheti, hogy az adás-vételi ügylet minél hatékonyabban és gördülékenyebben mehessen végbe.

 

De hogyan juthatunk hozzá ehhez a dokumentumhoz?

A legtöbbek által ismert módja a tulajdoni lap kikérésének a földhivatali ügyintézés. Egy személyes látogatás, és némi sorban állás keretén belül, bármely járási földhivatalban hozzájuthatunk az általunk megjelölt ingatlan tulajdoni lapjához, függetlenül attól, hogy az ingatlanra vonatkozó földhivatali eljárás egyébként az adott hivatal illetékességébe tartozik-e, vagy sem. Fontos tudni, hogy a dokumentum ilyen típusú kikérése minden esetben illetékkel terhelt. Hiteles másolat esetében 6250 Ft-ot, míg nem hiteles másolat kérésekor 1000 Ft-ot kell fizetni.

 

Azok számára, akik különösen a mostani időkben, de egyébként sem szívesen töltenek hivatali ügyintézéssel hosszú órákat üdítő hír lehet, hogy a Földhivatal online felületéről ügyfélkapus hozzáféréssel szintén letölthető a tulajdoni lap. Akár helyrajzi szám, akár cím alapján is kereshetünk a platformon, és a következő lehetőségek állnak rendelkezésünkre:

  • Az ingatlan alapadatait tartalmazó tulajdoni lap kivonatból havonta akár 20 darabot is letölthetünk ingyenesen.
  • E-hiteles tulajdoni lapot korlátlan számban tölthetünk le, 3600 forint/db megfizetése ellenében.
  • Nem hiteles tulajdoni lap másolatot évente 2 alkalommal ingyenesen, azt követően pedig 1000 forint/db megfizetése ellenében tölthetünk le.
  • Térképmásolatot 2250 forint/db megfizetése ellenében tölthetünk le, korlátlan mennyiségben.
  • A társasházi információkhoz, amelyek kiterjednek például az adott társasház valamennyi önálló ingatlan (albetét) alapinformációira, korlátlanul és ingyenesen juthatunk így hozzá.

 

Milyen típusú tulajdoni lapot érdemes lekérni?

A válasz természetesen attól függ, hogy mi a célunk vele. Ha csak jelen idejű, hiteles információkat szeretnénk szerezni egy ingatlanról, akkor a nem hiteles változat is tökéletesen megteszi. A tulajdoni lap kivonatából megtudhatjuk, hogy van-e az ingatlanon például jelzálogteher, haszonélvezeti jog vagy elidegenítési tilalom aktuálisan. A teljes dokumentum tartalmazza azokat a korábbi információkat is, amiket azóta már töröltek.

Hiteles másolat kizárólag hivatalos ügyletekhez szükséges. Például adás-vétel során az ügyvédnek már ezt a változatot kell lekérnie.

Szeretne szakértő segítséget abban, hogy eligazodhasson az ingatlan adás-vétel bonyolult útvesztőjében? Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken, a QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai felkészülten és tettre készen állnak rendelkezésére!

 

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.