+36 (30) 338 0099

Meddig nőhet még a lufi, mielőtt kidurran?

Meddig nőhet még a lufi, mielőtt kidurran?

15 éves csúcsot dönthetett az éves lakáspiaci áremelkedés

Bár a szkeptikusok már évek óta rebesgetik, hogy az ingatlanpiaci dinamikának lassan fordulnia kell, a világpolitikai és gazdasági események pedig egyértelműen alapot is adnak a tendencia fordulásának feltételezésére, úgy tűnik, a lufi mégis csak tovább duzzad.

A KSH kiadta a második negyedévre vonatkozó előzetes lakásindexet, melyből kiderült, hogy az előző negyedévhez képest átlagosan 5,2 %-kal emelkedtek az országos ingatlan árak. Bár ez egyelőre csak becsült mérték, hiszen a később beérkező adatok még módosíthatnak a végeredményen, az azonban szinte biztosnak látszik, hogy a 2021 második negyedéve óta megközelítőleg 22,8 százalékos pozitív irányú ingatlan ár változás 2007-óta a legnagyobb mértékű drágulás egy éves időintervallumra vetítve.

 

Minek köszönhető ez az extrém áremelkedés?

Az ingatlanok árának emelkedését leginkább az irántuk való kereslet növekedés generálja. Az elmúlt időszakban a befektetői szektor az orosz-ukrán háború kirobbanásának köszönhetően nagyobb érdeklődést mutatott a hosszú távon mindenképpen stabilnak vélhető ingatlanbefektetések iránt, emellett pedig az egyre csak emelkedő kamatok miatt a saját célú vásárlások is előrébb tolódtak, ami növelte a keresletet, így még feljebb tolta az árakat.

 

A fővárosi és vidéki ingatlanok közel egységesen drágultak.

A korábbi években jellemző, hol Budapesten, hol vidéken dominánsabb árváltozás a 2021-2022-es év viszonylatában igen kiegyensúlyozott volt. Sem a vidéki, sem pedig a fővárosi ingatlanárváltozások nem húzták lejjebb a statisztikát, a drágulás mértéke közel azonos volt.

 

Mi a helyzet az újépítésű és a használt lakások viszonylatában?

Míg a korábbi években az is tapasztalható volt, hogy az új ingatlanok ára jóval nagyobb mértékben emelkedett, mint a használt lakásoké, úgy idén ez a „verseny” is sokkal kiegyenlítettebb volt. A tendencia azonban nagy valószínűséggel nem marad fenn, hiszen az előrejelzések szerint a jelentős rezsi ár változásoknak köszönhetően a korszerű, új, alacsony fenntartási költségű ingatlanok iránti kereslet jóval nagyobb mértékűvé válik majd, mint a használt, elavult és nagy energia fogyasztású épületek iránti kereslet.

 

Vajon meddig duzzadhat még ez a lufi?

Bár az árak eddig nemlátott mértékben emelkedtek, a legfrissebb becsült adatok szerint 2022 szeptemberében a lakáspiaci eladások száma már 6%-os visszaesést mutatott augusztushoz képest. A tavalyi, azonos időszakhoz mérten azonban még jelentősebb a különbség, hiszen idén januártól szeptemberig megközelítőleg 22%-kal kevesebb ingatlan kelt el, mint az év ugyan ezen időszakában, 2021-ben.

A piaci visszaesés hátterében minden bizonnyal a gazdasági változások, az egyre fokozódó bizonytalanság, valamint az egyre csak emelkedő hitelkamatok állnak. Utóbbit alátámasztja, hogy 2021 harmadik negyedévéhez viszonyítva csaknem 30 %-os volt a visszaesés az idei harmadik negyedévben, ami a hitelpiacot illeti.

Teljes ingatlanbár visszaesést egyelőre még egyetlen józan elemző sem mer jósolni, azonban jól látható, hogy míg bizonyos szegmensekben az árak további emelkedése, úgy más ingatlantípusoknál legalább stagnálás, de inkább visszaesés várható. Jól dübörögnek és egyre csak felértékelődnek például a panelprogramos lakótelepi lakások, melyek relatív alacsony bekerülési és fenntartási költségük miatt mind otthonként, mint befektetés szempontjából is rendkívül előnyösek lehetnek. Nyílhat azonban az árolló a korszerűsített és felújításból kimaradt panellakások között, mind a lakások ára, mind pedig azok bérleti díja tekintetében.

A nyári rezsi ár változások legnagyobb vesztesei a nagy alapterületű, de korszerűtlen energetikai rendszerekkel rendelkező ingatlanok tulajdonosai. Ezeknek az ingatlanoknak már most csökkenő tendenciába kezdett fordulni az ára, pedig az első téli rezsi számlák még meg sem érkeztek. Ezzel szemben az újépítésű, szinte 0 energia igényű ingatlanok iránti kereslet egyre csak növekszik, ezzel tolva egyre feljebb és feljebb a helyenként már így is elképesztően magas négyzetméter árakat.

Ha Ön sem szeretne kockáztatni és megvárni, merre felé mozdul a piac, bízza ránk ingatlan adásvételi ügyeit Most! A QARAT ingatlanközvetítő hálózat szakértő munkatársai mind adásvételi ügyekben, mind hitelügyintézésben készséggel állnak rendelkezésére!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.