+36 (30) 338 0099

Mi az ügyvéd szerepe az ingatlan adásvételi folyamatban?

Mi az ügyvéd szerepe az ingatlan adásvételi folyamatban?

Azt nagy valószínűséggel mindenki, aki ingatlan adásvételben érdekelt tudja, hogy a hivatalos szerződéskötéshez ügyvéd bevonása is szükséges, de tapasztalataink szerint azt kevesen látják át, pontosan miért is van erre szükség. Mi egy ügyvéd szerepe a folyamatban? Mik a feladatai és mi a felelősségi köre? Van-e szüksége mind a két félnek saját ügyvédre és fontos-e, hogy a közreműködő jogász az ingatlaneladás területén jártas legyen?

Következő cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre adunk választ.

 

Az adásvétel melyik pontján érdemes az ügyvédet bevonni a folyamatba?

Gyakran előfordul, hogy a szakértő segítséget nélkülöző folyamatokban a felek már előre aláírt szerződéssel, akár a foglaló vagy előleg átadását követően keresik csak fel az ügyvédet, mondván, hogy már csak „le kell papírozni” az ügyletet, azonban ez hibás gyakorlat. A szerződés az, ami a teljes tranzakció lépéseit meghatározza, szabályozza például, hogy kinek, mennyit és mikor kell fizetnie, mikor és milyen feltételekkel történhet meg az átadás és így tovább...

Éppen ezért ideális esetben az ügyvéd az ingatlan adásvétel során nem pusztán az aláírásával hitelesíti a folyamatot, aktívan részt vesz a dokumentáció elkészítésében, ügyelve arra, hogy a szerződés speciálisan az eladó és a vásárló fél közös megegyezésén, lehetőségein és kötelezettségein alapulva, a legtöbb vitára okot adható kérdést lefedje, abban egyértelműen rendelkezzen.

Tehát ügyvédhez semmiképp nem akkor kell fordulni az ügylet során, amikor már a felek szerződésesen megállapodtak, vagy akár pénz is átadásra került. Az egyértelmű vásárlási szándék kinyilatkoztatását követően, a feleknek együttesen kell felkeresniük az ügyvédet, aki a szerződésben lefekteti majd a tranzakció menetét, a felek egymás iránti kötelezettségeit, azok teljesítésének módját és részleteit.

 

Mik lehetnek az ügyvéd feladatai?

Az ügyvéd felel azért, hogy ellenőrizze a szerződő felek személyazonosságát és a gazdát cserélő ingatlan adatait, helyzetét, paramétereit, különös tekintettel arra, hogy azok megfelelnek-e az előzetesen elmondott információknak.

Ha minden stimmel, az ügyvéd minden adásvételhez egyedi szerződést készít, ami taglalja az ügymenet folyamatát.

Az aláírást követően a szerződést ellenjegyzi, vagyis hitelesíti, kik, mikor és milyen feltételekkel vettek részt a megállapodásban. A folyamat hátralévő részében pedig aktívan együttműködhet, vitás kérdések vagy fennakadások esetén segíthet az eladónak és a vevőnek abban, hogyan rendezhetik jogszerűen nézeteltéréseiket.

Az ügyvéd szerepet vállalhat abban is, hogy hivatalosan letétbe helyez olyan pénzösszeget, ami biztosítékul szolgál, de csak bizonyos feltételek létrejöttével kerülhet biztonságosan átadásra.

Emellett az ügyvéd végzi az ingatlan-nyilvántartási ügyeket, az ő közreműködésével kerül például át az ingatlan a vevő nevére.

 

Kit képvisel az ügyvéd?

Az ügyvéd az ingatlan adásvétel során azért felel, hogy a folyamat a jogszabályoknak megfeleljen, és minden résztvevő fél érdekei maximálisan védve legyenek. Mivel az ingatlan adásvétel eredendően nem vitás kérdés, sokkal inkább egy kölcsönös megállapodás, ami jól és egyértelműen szabályozható, így semmi sem akadályozza azt, hogy egy ügyvéd két, vagy akár több fél érdekeit egyformán szem előtt tarthassa. Tudni érdemes, hogy az ügyvéd felelősségre vonható és bizonyos esetben kártérítésre is kötelezhető abban az esetben, ha bármelyik fél a szerződés egyoldalúsága vagy hiányossága miatt érdeksérelmet szenved el, ezért egyetlen szakembernek sem lehet érdeke, hogy a feleket ne egyformán képviselje.

Emiatt nem szükséges, hogy a folyamat résztvevői külön-külön, saját ügyvédet bízzanak meg. Ha rendelkezésre áll olyan szakember, akiben mindkét fél kölcsönösen meg tud bízni, nincs szükség több jogász bevonására.

Előfordulhat az is, hogy az egyik fél által javasolt ügyvéd a másik félnek nem elfogadható. Ebben az esetben kereshetnek másik szakembert, aki mindkét fél számára megfelel, vagy akár bevonhatnak több jogi szakértőt is, így azonban biztosan magasabb anyagi vonzattal kell számolni.

 

Fontos, hogy a közreműködő ügyvéd ingatlanjogász legyen?

Szokták mondani, hogy a szerződés nem akkor kell igazán, mikor minden rendben van, hanem akkor, ha valami félre siklik, így nagyon fontos, hogy ez a dokumentum minden olyan eshetőségre kitérjen, aminek eredményeképpen az egymással szerződő felek érdekei sérülhetnek.

A jog összetett és bonyolult terület, az ügyvédek pedig azért szakosodnak, hogy az egyes részterületeken alapos és mélyreható ismeretekkel rendelkezhessenek.

Az ingatlan adás-vételben való közreműködésnek nem feltétele, hogy az ügyvéd ingatlan jogász legyen, de a szerződő felek számára mindenképpen előnyös, ha a segítő ügyvéd jártas a témában, rendelkezik kellő tapasztalattal, hogy valóban minden érdeksérelmet előre kivédhessen.

 

Ki hozza és ki fizeti az ügyvédet?

A magyarországi ingatlan adásvételi gyakorlatban az esetek túlnyomó többségében a vevő hozza az ügyvédet, és ő is fizeti annak költségeit. Ugyanakkor, ha a folyamatba ingatlaniroda is bevonásra kerül, kivédhető az esetleges csalódás, hiszen a legtöbb iroda az ügyletekhez rendszeresen, ugyan azt a tapasztalt ügyvédet ajánlja.

Irodánk évtizedes gyakorlattal rendelkező és már több száz adásvétel lebonyolításában közreműködő ügyvéddel dolgozik együtt, aki megszámlálhatatlan alkalommal bizonyította szakértelmét és hozzáértését. Ügyfeleinknek emiatt nem szükséges hosszasan keresgélniük, hiszen szakemberünk a segítségünkkel létrejött adásvételek során készséggel áll rendelkezésre.

Amennyiben Ön is szívesen bonyolítaná az ingatlan étékesítést szakértő segítséggel, ne habozzon, keressen minket bizalommal. A Qarat ingatlanközvetítő hálózat minden munkatársa azért dolgozik, hogy megbízóinknak a lehető legkevesebb nehézségük merülhessen fel az adásvételi folyamattal kapcsolatban.

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.