+36 (30) 338 0099

Mit mutat meg nekünk az energetikai besorolás

Mit mutat meg nekünk az energetikai besorolás

Ma már senki számára nem meglepő, amikor például egy háztartási gépen energetikai osztály betűkód megjelölést lát. A környezettudatosságra és -védelemre való törekvés érdekében, az uniós direktívának köszönhetően ma már minderől, ami energiát fogyaszt, meg kell határozni ezt a tényezőt.

Azt is mindenki tudja, hogy az A+ az jót jelent, és ahogyan haladunk az ABC-ben előre, egyre rosszabb energetikai értéket kell értenünk a betűjelzés alatt. Nincs ez sokkal másként az ingatlanok esetében sem, viszont a jelölés meghatározásának kérdése sokkal összetettebb.

Egy ingatlan eladása során sok különféle igazolást és dokumentumot kell bemutatni. Az adás-vétel egyik elengedhetetlen feltétele többek között az is, hogy a szóban forgó ingatlanról hivatalos energetikai tanúsítvány készüljön. Ennek célja tulajdonképpen az, hogy az ingatlan kapjon egy betűjelzést, mely utal annak energiahatékonyságára és a várható rezsiköltségekre.

 

Energetikai tanúsítvány

Az Energetikai Tanúsítvány egy hivatalos dokumentum, mely bizonyos feltételeket számításba véve, jelzi a szóban forgó ingatlan átlagos, egy évre levetített négyzetméterenkénti energiafelhasználását, így egyenesen utal a várható rezsiköltségre.

Jelenleg egy 12 kategóriát felölelő, „AA++”-tól „JJ”-ig terjedő skálába való besorolás segítségével határozzák meg egy ingatlan energetikai státuszát. 2015-ig egy betűből álltak az energetikai osztályok jelölései, és „A-tól” I-ig” terjedtek, a jelenlegi, két betűs osztályozási rendszert 2016 óta alkalmazzák.

 

Forrás: https://orszagos-tanusito-kozpont.hu/szamitas-besorolas

A skála szigorú követelmény rendszer szerint osztályozza a vizsgált ingatlanokat. Számításba veszi többek között a fal-, ajjzat- és tető szigeteléseket, a nyílászárók típusát és állapotát, az ingatlan tájolását, a fűtési rendszer típusát és korszerűségét, a melegvíz előállításának módját és energiaigényét, a megújuló energiaforrások használatát vagy annak hiányát.

Használt ingatlanok esetében az energetikai osztály besorolásnak nincsen tétje, maximum a havonta elköltött rezsi költség mértékéből adódhatnak ezzel összefüggő anyagi terhek. Mivel az energetikai tanúsítvány pontos számításokra alapozva készül, így azt is képes meghatározni, hogy egy esetleges felújítás, például egy szigetelés, mennyiben fogja befolyásolni az épület energiahatékonyságát, vagy hogy például egy fűtéskorszerűsítés milyen időintervallum alatt tudja visszatermelni a befektetett anyagi forrást.

Új ingatlanok esetében 2022 júniusától csak azok kaphatnak majd használatbavételi engedélyt, melyek minimum BB besorolásba esnek, tehát közel nulla energia igényű (KNE) építmények. A BB besorolást azok az ingatlanok kaphatják meg, melyek átlagos energiafelhasználása nem haladja meg a 90 kw/nm-t egy évre levetítve. További feltétel a BB besorolás eléréséhez, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló energiából nyerhesse az épület. Amennyiben ez a feltétel nem teljesül, hiába stimmel a tényleges energia fogyasztás, a BB besorolást nem kaphatja meg az ingatlan.

Milyen besorolásúak az átlagos magyar ingatlanok?

 

Forrás: https://orszagos-tanusito-kozpont.hu/szamitas-besorolas

Ahogyan a diagrammon is látszik, a közelmúltban vizsgált magyarországi ingatlanok között a legtöbb CC besorolásba esik, de sajnos az ennél kedvezőtlenebb energiafogyasztású ingatlanok is szép számmal vannak jelen.

A valós képet azonban árnyalhatja, hogy bizonyos kategóriák esetében a besorolás nem csak magát a tényleges energiafogyasztást jelöli, hanem egyéb követelményeket is számításba vesz. Lakások esetében például a teljes ház energetikai besorolásánál nem érhet el jobb eredményt a benne található ingatlan. A korábban említett KNE ingatlanoknál pedig a megújuló energiaforrás meglétét és megfelelő arányú energiatermelését is vizsgálja a hatóság.

A jelenlegi felosztás várhatóan a közeljövőben jelentősen módosul, hiszen egyrészt az újépítésű ingatlanok esetében a használatbavételi engedély feltétele már minimum BB besorolás, illetve az NHP Zöld Otthon Hitelprogram célja is az, hogy a hazai ingatlanállomány minimum BB besorolású ingatlanokkal bővüljön.

A Qarat ingatlanközvetítő hálózat teljeskörű ingatlanközvetítő szolgáltatásán belül természetesen az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez is tud megfelelő szakembert delegálni! Amennyiben Ön érdekelt ingatlaneladásban, és szívesen dolgozna együtt egy tettre kész, profi csapattal, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.