+36 (30) 338 0099

Nagy a kínálat, kevés a vásárlás. Eljött az alku ideje!

Nagy a kínálat, kevés a vásárlás. Eljött az alku ideje!

Értékesítésben van egy nagyon fontos aranyszabály, miszerint: Minden annyit ér, amennyit adnak is érte. Tehát ha a cél a viszonylag rövid határidőn belüli értékesítés, meg kell vizsgálnunk, hogy az eladásra kínált ingatlanunk a vevői rétegnek mennyit ér meg, az aktuális piaci állás szerint mennyit kérhetünk el optimálisan ingatlanunkért.

Az ingatlanpiac dinamikáit sok tényező befolyásolja. Az elmúlt években folyamatosan és nagy ütemben emelkedtek az ingatlan árak, de a hitelkamatok extrém növekedésével, a gazdasági válság begyűrűzésével ez a folyamat megállt és hosszútávon a családtámogatási rendszerek átalakítása sem feltétlenül kedvez az ingatlanpiacnak, bár ezen a területen egyelőre még nincsenek pontos információk arról, milyen új támogatási formák várhatóak a közeljövőben. Egy széles körben elérhető támogatási forma valamelyest lassíthatja, de megállítani vagy jelentősen korrigálni várhatóan ez sem fogja tudni az árcsökkenést.

 

Követni kell a piaci árváltozásokat, ha el akarunk adni.

Az ingatlanvásárlást jelenleg leginkább a magas hitelkamatok fékezik, hiszen míg az elmúlt évtizedben akár 2-3 %-os, de még egy évvel ezelőtt is 4,6 %-os piaci hitelekhez juthattunk, jelenleg a 8-9 % közötti hitelkamat is kedvező feltételnek számít a piacon. A néhány százaléknyi különbség azonban egy ingatlan vásárlás esetében akár több millió forintos különbséget is jelenthet, valamint több tízezer forintos különbséget a havi törlesztőrészletben, ami sokak számára okkal teszi válalhatatlanná a hitelfelvételt.

Ha azt vesszük alapul, hogy 2021 és 22 év vége között átlagban 17,5 %-kal emelkedtek az ingatlanárak, valamint a hitelkamatok is megközelítőleg duplájukra emelkedtek, hozzávetőleges számítások szerint is akár több, mint 80%-os emelkedés következhetett be a havi törlesztőrészletekben a 2021 év végi feltételekhez viszonyítva, ami rengeteg család számára vállalhatatlan, főleg a jelenlegi magas infláció mellett.

Fontos tényező még emellett az is, hogy a befektető réteg is a fékre lépett, hiszen a magas kamatozású állampapírok sok esetben vonzóbb alternatívát jelentenek most számukra, mint az ingatlan befektetés jelent.

A vásárlói réteg tehát kivár. A hitelkamatok jelentős csökkenéséig a folyamatok valószínűsíthetően nem fognak fordulni, így az eladó oldalnak szükségszerűen alkalmazkodnia kell a helyzethez.

 

Hogyan változik a különféle ingatlantípusok reális ára

Fontos számításba venni, hogy a magas infláció az építőanyagok árát is érinti. A felújított ingatlanok emiatt általánosságban sokkal jobban pörögnek, a felújítandó házakat és lakásokat csak mélyen „áron alul” lehet most értékesíteni.

Eladhatóság kérdésében szempont az értékállóság is, hogy hol helyezkedik el egy adott ingatlan és az utóbbi időben az energetikai kérdés is rendkívül fontossá vált: egy magas energia fogyasztású, nagy alapterületű kertesházat szinte biztosan csak jóval alacsonyabb négyzetméter áron lehet értékesíteni, mint például egy modern lakást vagy akár egy panelt.

 

Ne várjon, cselekedjen!

Az ingatlanpiac dinamikái tűpontosan sosem lesznek kiszámíthatóak, hiszen túl sok tényező gyakorolhat hatást a folyamatra. Ugyanakkor az most egyértelműnek tűnik, hogy a 2023 év végéig igénybe vehető családtámogatások az idei év hátralévő részében sürgető alternatívát jelentenek majd a vevői oldalon, így ha Ön most eladás előtt áll, nem érdemes várni. Fontos azonban a rugalmas hozzáállás és a piaci változások lekövetése annak érdekében, hogy az adásvétel létre is jöjjön. A ragaszkodás egy irreális elképzeléshez hosszútávon veszteséges is lehet, hiszen az árak csökkenésével végül mindenképp engedni kell majd az árból, de ekkor kalkulálnunk kell még majd a nagy időveszteséggel is.

Amennyiben Ön vevői oldalról érdekelt az adásvételben sem biztos, hogy érdemes teljesen lemondania, vagy elhalaszatania az ingatlanvételt. A Babaváró hitel, CSOK és illetékkedvezmény/mentesség kihasználásával most nagyon nagy valószínűséggel jobban járhat, mint ha ezeket hagyja elúszni egy kedvezőbb hitelkamathoz való hozzájutás érdekében.

Egyetemes igazságok persze nincsenek, minden döntést egyedi paraméterek és különféle élethelyzetek befolyásolnak. De mivel sok tényezőt és lehetőséget kell mérlegelni, egy szakértő bevonása mindenképp hasznos lehet az ingatlan adásvétel nagy lépésében.

A QARAT ingatlanközvetítő hálózat tapasztalt munkatársai Budapest szerte több irodában, ingatlan- és hitelügyintézésben is készséggel állnak rendelkezésére. Amennyiben kérdései vannak, tanácsra van szüksége, esetleg nem szeretne egyedül nekivágni a folyamatnak, keresse bizalommal szakértőinket!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.