+36 (30) 338 0099

Önerőként használná ingatlanvásárláshoz a Babaváró hitelt? Ezt ne hagyja figyelmen kívül!

Önerőként használná ingatlanvásárláshoz a Babaváró hitelt? Ezt ne hagyja figyelmen kívül!

Ingatlanvásárlási célú jelzáloghitel felvételekor a legnagyobb kihívást az igénylők számára általában a bankok által szükségesként megjelölt önerő biztosítása jelenti. Hiába elegendő ugyanis az igénylő havi jövedelme a hitel későbbi törlesztéséhez, megfelelő önerő hiányában a bankok nem biztosítják a vásárláshoz szükséges keretösszeget.

A törvény úgy határozza meg, hogy lakáshitelből egy megvásárolni kívánt ingatlan maximum 80 %-a fedezhető, de a bankok a legtöbb esetben ennél szigorúbb szabályokat alkalmaznak, a fennmaradó értékrészt pedig az igénylőnek magának kell tudnia biztosítani. Ez alól kivételt képez, ha a hitelfelvétel során másik ingatlant is be tudunk vonni fedezetként, vagy ha a jelzáloghitel kérelmünket a Babaváró hitel igénylésével kombináljuk.

A Babaváró Hitel ugyanis felhasználható ingatlanvásárláskor önerőként, de nem minden esetben 100%-ban!

 

Mi a Babaváró Hitel?

Napjaink egyik legnépszerűbb és egyben az egyik leggyakrabban folyósított pénzügyi hitelterméke a Babaváró Hitel, mintegy 100 000 fiatal házaspár adta már be a tavaly július óta igénybe vehető maximum 10 000 000 Ft-os hitelösszegre az igénylését.

A Babaváró Hitel jogosultjainak körét azok a házaspárok képzik, akik még tervük szerint gyermekvállalás előtt állnak és jövedelmük megengedi, hogy havonta 50 000 Ft-os hiteltörlesztő részletet vállaljanak. Általános szabály szerint az 500 000 Ft alatti nettó jövedelem maximum 50%-a fordítható hiteltörlesztésre, de mint ahogyan az önerő számításánál, úgy ennek meghatározásánál is támaszthatnak a bankok szigorúbb követelményeket.

Népszerűségét leginkább kedvező visszafizetési kondícióinak köszönheti a Babaváró, hiszen a hitel kamatmentessége az első 5 év során automatikus, és ez időszak alatt az első gyermek megszületésével a Babaváró hitel a futamidő teljes idejére kamatmentessé válik, a törlesztés pedig a gyermek érkezésétől számított 3 éves időintervallumra fel is függeszthető.

A Babaváró Hitel felvételét követően a második gyermek megérkezésével a törlesztés újabb 3 évig szünetelhet, valamint a pénzintézet elengedi az így már kamatmentes tartozás további 30%-át. Ez a hitellehetőség azoknak a legkifizetődőbb, akik a felvételt követően 3 gyermeket vállalnak, hiszen ebben az esetben a bank a teljes hitelt elengedi, ami így maximum 10 000 000 Forintos vissza nem térítendő támogatássá válik.

Ennek a pénzügyi terméknek nagy előnye továbbá, hogy akár csak egy személyi kölcsönnél, a felhasználási célt itt sem kell a hitelfelvétel pillanatában meghatározni, elkölthetjük kedvünk szerint akár autóra, nyaralásra vagy egy vállalkozás elindítására is. Magas keretösszege miatt a legtöbb család mégis ingatlanvásárlás céljára fordítja a felvett összeget.

 

Hogyan számolja be önerőnek a bank a Babaváró hitelt?

A Babaváró Hitel egy nagyszerű lehetőség azoknak a családalapítás vagy családbővítés előtt álló fiatal házasoknak, akik ezzel együtt még új otthon teremtést is fontolgatnak, de nem rendelkeznek elegendő tőkével ahhoz, hogy lakáshitelért folyamodjanak.

Lévén, hogy a Babaváró hitel szabad felhasználású hitel, így funkcionálhat egy esetleges ingatlanvásárlás során önerőként is, de fontos, hogy nem minden esetben vonható be ilyen módon a teljes összeg a vásárlási és hitelfelvételi folyamatba.

A lakáshitellel kombinált Babaváró hitel igénylés történhet egyszerre vagy időbeli eltéréssel is, és ez az önerőként való elszámolás egyik kulcs momentuma. Ugyanis, ha a Babaváró Hitelt a lakáshitellel egy időben igényeljük, úgy annak csupán 75%-át ismeri el a bank önerőnek annak ellenére is, ha a teljes összeget az ingatlan megvásárlására fordítjuk.

Ha azonban a Babaváró hitel igénylése és a lakáshitel igénylése között 90 nap eltelik, úgy a teljes felvett hitelt használhatjuk önerőként a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

A különbség milliókban kifejezhető, így mindenképpen érdemes szem előtt tartani ezt a tényt, és megfontoltan, előrelátóan megtervezni a hitelfelvételi folyamatok rendszerét.

 

Forduljon hozzánk bizalommal!

Amennyiben szüksége van szakértő segítségre úgy az ingatlan adás-vétel, mint a hozzá kapcsolódó pénzügyi termékek, hitelfelvételek, vagy akár a Babaváró Hitel igénylésében, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.