+36 (30) 338 0099

Paneltörténelem Magyarországon

Paneltörténelem Magyarországon

Amellett, hogy egy fontos történelmi korszak jelképei, energiatakarékosak, praktikusak és kedvező árfekvésűek is. Bár korábban kissé lenéző volt a társadalom a panelházakkal, a bennük található lakásokkal szemben, ma ezek a típusú ingatlanok a lakáspiacon rendkívül fontos szerepet játszanak, az egyik leginkább kelendő ingatlantípusnak számítanak lakhatási és befektetési célokra egyaránt, így egyértelműen figyelmet követelnek.

 

Az első panelházak itthon

Hazánkban több, mint 60 évvel ezelőtt jelentek meg az első szovjet típusú panelházak, az akkoriban jelentős mértékben fennálló lakhatási gondok enyhítésére.

Magyarország első, szovjet technológiával készült panelházát 1959-ben kezdték építeni Dunaújvárosban és 1960 január 3-án került átadásra. Az 5 emeletes épületet előre készített, szobafal nagyságú elemekből, hatalmas daruk segítségével húzták fel és az előgyártás során beépítették már a víz és villany csöveket, a távfűtési gázcsöveket, valamint a szennyvízlevezető csatornákat is. A ház homlokzata semmilyen külső utómunkát nem igényelt, vakolás és festés nélkül kerülhetett átadásra.

A házban 15 lakást alakítottak ki, melyek konyháiba villanytűzhelyeket és betonradiátorokat szereltek, pvc, műanyag és gumipadlót építettek be.

 

Magyar panel gyártás

Az 1961-ben induló, 15 éves panellakás építési tervben többszázezer ilyen típusú ingatlan felépítését tervezték el, így költséghatékonyabbnak bizonyult az itthoni gyártás kialakítása.

Az első, és egyben legnagyobb magyar panelüzem 1962-ben kezdte meg működését Dunaújvárosban és kibocsájtó képessége évi 1200 lakás felépítéséhez elegendő, továbbfejlesztett szovjet technológiával készült panel volt. A lakáspiaci és városszerkezeti elemzések, valamint a rendelkezésre álló anyagi tőke függvényében ebben az évtizedben még további két gyár megépítését és elindítását határozták el.

Ezekben a gyárakban készültek később a 60’-as évekre jellemző, 4-5 emeletes, 3 lépcsőházas panelházak elemei, mint például a Budapest 9. kerületében található József Attila lakótelep házai is.

A 70’-es években aztán további panel gyárak épültek, melyek már sokkal modernebb elemeket voltak képesek gyártani, mégis az ebben az időszakban épült házak megítélése a legrosszabb, hiszen a gyors ütemű tömeggyártás sokszor ment a minőség rovására. Ebben az időszakban már a 4-5 emeletes házak mellett 8-10 emeletes tömbök is épültek.

A 1970-es években indult el a legnagyobb fővárosi lakótelepek, mint a Békásmegyeri lakótelep, az Újpesti lakótelep, vagy az Újpalotai lakótelep építése és a szovjet technológia mellett a nyugati mintára készült panelházak is teret nyertek idehaza.

Ebben az időszakban a panellakások többsége 53-55 nm alapterületű, kétszobás lakás volt. Később a 80-as években azonban egyre több 3 szobás lakás is kialakításra került a tömbházakban. A panel építések utolsó időszakában egyre nagyobb figyelmet kapott a minőség, valamint a lakókörnyezet élhetőbbé tétele is. Emellett az esztétika kérdésköre is előtérbe került: az utolsó körös panelházak sok esetben már lapos tető helyett nyeregtetővel kerültek kialakításra.

 

A panellakások ma

A vasbetonból készült épületeket eredetileg maximum 50 éves időtartamra tervezték, ennek ellenére többségük több, mint 60 év elteltével is remek állapotban van. Ma elmondható, hogy közel 800 ezer panellakás van Magyarországon, és ezekben él a magyar lakosság 20 százaléka.

Budapesten közel 200 000 ingatlan van panelházban, a legnagyobb lakótelep Újpesten található, 16.840 lakásával összesen 36 ezer embernek ad otthont. Arányaiban azonban a legtöbb panellakás Komárom-Esztergom megyében található, itt az összes lakás mintegy 25 %-a van panelházban.

Az elmúlt években a panellakások szerepe az ingatlanpiacon egyre fontosabbá vált. A sok esetben felújított, alacsony fenntartási költségű ingatlanok nem csak lakhatási célra, de befektetésként is kiváló alternatívát jelentenek.

Az idők folyamán a nagyobb fővárosi lakótelepek remek infrastrukturális környezetbe kerültek, gondoljunk csak például a 3-as metróval könnyen megközelíthető József Attila lakótelepre vagy Újpesti lakótelepre, esetleg a 11. kerületi Őrmezei lakótelepre, aminek közvetlen közelében helyezkedik el a Kelenföldi pályaudvar és ahonnan a 4-es metróval néhány tízperc alatt lehetünk bent a belvárosban.

A lakótelepek fejlődésének, élhetőbbé válásának folyamatával a panellakások árai is egyre emelkedtek. Míg néhány évvel ezelőtt akár pár millió forintért is hozzá juthattunk egy panellakáshoz, ma már a nagyobb méretű, szépen karban tartott, modernizált panelek ára akár a 100 milliós nagyságrendet is megközelítheti.

A főváros kerületeiben nagy a szórás az árak tekintetében: míg a budai oldalon a 900 000 Ft/ nm-t is megközelíthetik az árak, addig a dél-pesti régióban akár 600 000 Ft/ nm áron is hozzájuthatunk a panelekhez. És bár az árak magasak, még mindig 20-30 %-kal kedvezőbbek, mint a modernebb téglalakások esetében, így a lakást keresők számára a panel az egyik legkeresettebb ingatlantípus.

A panelek mellett szól még a funkcionális kialakítás és a kedvező rezsiköltség is. Bár ezek a házak általában rosszul szigeteltek, a távhő ma az egyik legköltséghatékonyabb fűtési megoldás hazánkban.

 

Ön is panelt venne? Vagy eladná lakását?

Forduljon hozzánk bizalommal! A QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai főváros szerte nagy szakértelemmel segítik az ingatlanadásvételek lebonyolítását és hitel-, vagy biztosítási ügyintézésben is hatékony segítséget nyújthatnak!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.