+36 (30) 338 0099

Spóroljon akár milliókat - így csökkenhet a vagyonszerzési illeték

Spóroljon akár milliókat - így csökkenhet a vagyonszerzési illeték

Azok számára, akik nem jártasak az ingatlan adás-vétel területén, érdekes és egyben fontos információ lehet, hogy ingatlan vásárlás esetén a vásárló félnek is fizetési kötelezettsége van az adóhatóság felé.

Az általános magyar jogszabályok szerint, Magyarországon az ingatlan vásárlás vagyonszerzésnek minősül, így a megvásárolt ház, lakás vagy telek után vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettsége van a vevőnek.

Az ingatlanokra vonatkozó vagyonszerzési illeték mértéke 1 milliárd forintig az ingatlan értékének 4 %-a, felette 2 %, de maximálisan 200 Millió Forint. Ez egy jelenleg átlagos, 40 Millió forintos lakás esetén 1,6 millió forint befizetendő plusz költséget jelent, tehát már az ingatlan kiválasztásakor érdemes az összeggel előre kalkulálni.

Az illeték megfizetésének szerencsére nem kell azonnal, az adás-vétellel egy ütemben megtörténnie. A vásárlást ugyan a szerződéskötéstől számított 30 napon belül be kell jelenteni a NAV-nak, és a hivatal rövid időn belül megállapítja a szükségesen befizetendő összeget, de a befizetési határidő és a költség mértéke a vásárlás körülményei és a vevő egyéni sajátosságai alapján változóak lehetnek.

Vannak olyan tényezők, melyeknek köszönhetően csökkenhet a befizetni szükséges illeték teher, igénybe vehetőek bizonyos kedvezmények, könnyítések. Ezek közül szedtünk most össze néhányat, a teljesség igénye nélkül.

 

Cserepótló vétel

Az egyik leggyakoribb eset ingatlanvásárlás esetén, mikor a vásárló fél korábban eladott ingatlan értékét fordítja az újonnan vásárolt házra vagy lakásra. Ebben az esetben 3 opció létezik, vagy ugyan annyiért vásárolunk ingatlant, mint amennyiért eladtunk, vagy többért, vagy kevesebbért.

Ha az ingatlan vásárlását megelőző 3 éveben ingatlant adtunk el, és ugyan annyi az új ingatlan ára, vagy kevesebb, mint amennyiért a korábbit eladtuk, nincs illetékfizetési kötelezettségünk.

Ha drágább ingatlant vásárolunk, mint amilyet korábban eladtunk, abban az esetben csak a különbözet után vagyunk kötelezettek az illeték megfizetésére.

 

Példa:

Ha tavaly 30 millió forintért adtunk el ingatlant, és idén ebből 30 millió forintért vásároltunk egy másikat, nincs illeték fizetési kötelezettségünk.

Ha tavaly 30 millió forintért adtunk el ingatlant, és idén ebből 25 millió forintért vásároltunk egy másikat, nincs illeték fizetési kötelezettségünk.

Ha tavaly 30 millió forintért adtunk el ingatlant, és idén az összeget kipótolva 35 millió forintért vásároltunk egy másikat, 5 millió forint után kell vagyonszerzési illetéket fizetnünk.

 

Vásárlás utáni ingatlan eladás

Az is előfordulhat, hogy az új lakás már megvan, de a régit még nem sikerült eladni, vagy az adásvételi eljárások bonyolultsága miatt a sorrend megfordult, tehát hamarabb kötjük meg az új ingatlan adás-vételi szerződését, mint a régi eladásával kapcsolatosat.

Ebben az esetben rendkívül fontos, hogy az ingatlanvásárlás bejelentésekor jelezzük a NAV-nak, hogy ingatlan eladást is tervezünk. A hivatal 1 év türelmi időt biztosít az illeték megállapítására, és ezen belül lezajlik az eladás, a bejelentést követően a megfelelő mértékű illetékkedvezmény vagy teljes mentesség ugyan úgy igénybe vehető.

 

Családon belüli ajándékozás, adás-vétel

Mentesül az illetékfizetés alól az is, aki közeli hozzátartozójától vagy házastársától ajándékozás, csere vagy vásárlás útján szerez ingatlant. Tehát ha az ingatlant a testvérünktől, szüleinktől, gyermekünktől, férjünktől vagy feleségünktől vesszük, akkor nem vagyunk kötelezhetőek az illeték megfizetésére.

 

Illetékmentesség telekvásárlásra

Alapvetően a telekvásárlás is illetékköteles vagyonszerzésnek minősül, azonban ha a vásárlástól számított 4 éven belül a vásárolt telken megkezdjük az építkezést, mentesülhetünk a illetékfizetési kötelezettség alól.

Fontos, hogy a vásárlással egyidejűleg nyilatkoznunk kell a vállalásunkról, amit a hatóság szigorúan ellenőrizni fog, és ha nem teljesítjük a feltételt, az illeték jegybanki alapkamattal terhelt mértékét kell később megfizetnünk.

 

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

2021. Január 1-től a CSOK igénybevételével vásárolt ingatlanok automatikusan illetékmentességet élveznek. Ehhez nem szükséges a CSOK hitelt igényelni, a támogatás felvétele önmagában is feljogosítja a vásárló családokat az illetékmentességre.

 

Újépítésű lakás illetékmentesség és illetékkedvezmény

Akik közvetlenül építtetőtől vásárolnak ingatlant is élhetnek bizonyos illeték kedvezményekkel. Minden olyan építtetőtől vásárolt új építésű ingatlan, melynek értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, illetékmentes. 15-30 millió forintig csak a 15 millió forintot meghaladó részre kell a 4 %-os illetéket megfizetni, 30 millió felett pedig az illetékmentesség elveszik, tehát a teljes illeték megfizetése esedékes.

Bár ez a jogszabály még érvényben van, ugyanakkor a jelenlegi piaci helyzetben, Budapesten sajnos szinte lehetetlen ezt a kedvezményt kihasználni.

 

Illetékkedvezmény első lakás vásárlására

35 éves kor alatt részesülhetnek ebben a kedvezményben azok az első ingatlant vásárlók, akik maximálisan 15 millió forint összértékű ingatlant vesznek, vagy szereznek abban tulajdonrészt. A kedvezmény mértéke 50%, tehát 4 % helyett csupán 2 % illetéket kell fizetnie az ebbe a kategóriába sorolható vevőknek.

Fontos, hogy első ingatlan vásárlónak az minősül, akinek nincs és korábban nem is volt a nevén sem teljes ingatlan, sem 50%-ot meghaladó ingatlan tulajdonrész, és nem rendelkezett ingatlanhoz kapcsolható haszonélvezeti joggal sem.

 

Adásvételi szerződés ketté bontása

Hasznos tudnivaló, hogy a vagyonszerzési illeték fizetési kötelezettség ingatlan vásárlás esetén csupán magára az ingatlanra vonatkozik, a kapcsolódó, ingó vagyontárgyakra nem. Ez akkor lehet érdekes, ha például egy lakást vagy házat bútorzattal együtt vásárolunk meg.

Ebben az esetben érdemes lehet az adásvételi szerződést ketté bontani, és az ingatlanhoz tartozó ingóságokat külön megvásárolni, hiszen így megspórolhatjuk az erre az összegre vonatkozó vagyonszerzési illetéket.

 

Részletfizetés

Az illeték magas összegére tekintettel a vevőnek módjában áll részletfizetési kérelmet benyújtani. 12 havi részletfizetés kérvényezésére van lehetőség, melyet a NAV saját hatáskörben bírál el. A fiatal, első lakás tulajdonosok szinte minden esetben élhetnek vele, de szociális alapon is részesülhetünk pozitív elbírálásban.

 

Keressen minket bizalommal, szívesen segítünk!

Tapasztalt és képzett kollégáink készséggel végig vezetik Önt az adás-vétel teljes folyamatán és tájékoztatják a lehetőségek legkedvezőbb kihasználásának módjáról! Amennyiben ingatlant szeretne vásárolni, az Ön számára ingatlanértékesítési és pénzügyi szolgáltatásaink is ingyenesen igénybe vehetők!

Várjuk jelentkezését!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.