+36 (30) 338 0099

Válás a Babaváró felvétele után? - Erre számíthat, aki mégsem teljesíti a feltételeket!

Válás a Babaváró felvétele után? - Erre számíthat, aki mégsem teljesíti a feltételeket!

A tavalyi év második legnépszerűbb hiteltípusa volt a Babaváró hitel, és az előrejelzések szerint az idén sem veszített sokat népszerűségéből a pénzügyi termék. Bár a kormány jövőévi költségvetési tervezete arra enged következtetni, hogy a lehetőség a jövőévben is elérhető lesz a fiatal házasok számára, a jelenlegi kormányrendelet szerint 2022. december 31-ig még biztosan igényelhető a kölcsön, ami 3 gyermek születése esetén vissza nem fizetendő támogatássá is válhat.

A Babaváró hitel egy rendkívül vonzó konstrukció azok számára, akik még családalapítás előtt állnak, ugyanakkor több feltételhez is kötött a hozzá tartozó kedvezmények igénybevétele. Ha viszont az adott feltételek nem teljesülnek, a lehetőség máris nem tűnik olyan kedvezőnek.

Nézzük hát, mik a Babaváró hitelhez járó kedvezmények kötelező feltételei, és mi történik, ha ezek a felvétel után nem, vagy csak részben valósulnak meg!

 

A Babaváró hitel feltételei

A szabad felhasználású Babaváró hitelt az állam azoknak a fiatal házasoknak nyújtja, akik még gyermekvállalás előtt állnak, hiszen a kedvezmények igénybevételének feltétele a hitel felvételt követő gyermekvállalás.

Az alap konstrukció szerint, ha egy gyermek születik a futamidő alatt, a Babaváró hitelt csupán 0,5 % kezességvállalási díj terheli, minden további kamatot és költséget az állam vállal át. A gyermek születésére a párok a felvételt követően 5 év türelmi időt kapnak.

Két megszülető gyermek esetén az állam 3 millió forintot átvállal az adósságból, míg, ha 3 gyermek születik, a teljes kölcsön összeg vissza nem térítendő állami támogatássá válik.

A maximum 10 millió forintos keretösszeg felvételét követően azonban szankciókra számíthatnak mindazok, akik:

-Mégsem vállalnak gyermeket,

-Elválnak a futamidő alatt,

-Külföldre költöznek és megszüntetik magyarországi lakcímüket,

-A támogatással érintett kiskorú gyermekükkel nem egy lakcímen élnek.

 

Mi történik, ha nem teljesülnek a feltételek?

Mint azt fentebb is írtuk, a házaspárok 5 év türelmi időt kapnak a felvételt követően, hogy gyermeket vállaljanak, így az első 5 évben a hitelt csupán a kezességvállalási díjjal terhelten kell törleszteni, a kamatokat az állam fizeti. Ha azonban a vállalt gyermek nem születik meg, a fennmaradó kölcsön egy piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul át. A jogszabályban meghatározott kamatszint mértékét az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által minden hónapban közzétett érvényes referenciamutató befolyásolja. De talán ennél is fajsúlyosabb szankció, hogy az 5 év letelte után gyermek hiányában 120 napon belül, egy összegben kell visszafizetni az addig kapott kamattámogatást is. A visszafizetendő állami támogatás az igényléskor mérvadó kamat mértékének függvényében változó összeg. Azok számára, akik mostanában hívják le a Babaváró hitel összegét, feltételszegés esetén megközelítőleg 5 millió forintos visszafizetendő összeget is jelenthet.

Ha a házaspár elválik, de a Babaváró hitel felvételt követően született gyermekük, akkor az addig kapott kamattámogatást nem kell visszaadniuk, ugyanakkor a továbbiakban a hitelt piaci kamatozású személyi kölcsönként kell tovább fizetniük, várhatóan az eredetinél jóval magasabb törlesztő részlettel.

Továbbá a szankcióval érintetteknek azt is érdemes figyelembe venniük, hogy az 5 éves futamidejű állampapírok aukciós hozamának változása miatt 5 évente a teljes visszafizetendő összeg, így a törlesztőrészletek is emelkedhetnek. A Babaváró hitel törlesztőrészlete a jogszabály szerint 50 000 ft-ban van maximalizálva. Ugyanakkor szerződésszegés esetén, a változó kamatok miatt ez akár meg is duplázódhat!

 

Érdemes hát átgondolni, és körültekintően meghozni a döntést!

Bár a Babaváró hitel a feltételek teljesülése mellett az egyik legkedvezőbb hitel konstrukció, a kötelmek megszegése esetén azonban rendkívül súlyos anyagi következményekkel járhat. Bár az élet előre nem kiszámítható, és mindig történhetnek váratlan események, fontos, hogy lássuk: amennyiben kicsit is bizonytalan, hogy az igénylő házaspár vállalna-e 5 éven belül gyermeket, szinte biztos, hogy nem ez a pénzügyi termék a legbiztonságosabb és legkifizetődőbb választás számukra.

A QARAT munkatársai nem csak ingatlanközvetítéssel, de széleskörű pénzügyi szolgáltatásokkal is készséggel állnak rendelkezésére. Forduljon hozzánk bizalommal, ha ingatlant adna el, vásárolna, vagy éppen hitelre van szüksége, és közben szakértők által támogatva, maximális biztonságban szeretné érezni magát!

Várjuk jelentkezését!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.