+36 (30) 338 0099

Amit Belváros-Lipótvárosról, Budapest V. kerületéről tudni érdemes

Amit Belváros-Lipótvárosról, Budapest V. kerületéről tudni érdemes

Budapest V. kerülete a főváros lüktető szíve. A pezsgő városrészt szemet gyönyörködtető épületek és turisztikai látványosságok tarkítják, világszínvonalú nagyvárosi életvitelt, szolgáltatásokat, vásárlási lehetőségeket és szórakozási lehetőségeket nyújt az itt lakók és az ide látogatók számára.

Sok tekintetben ez a városrész ma Budapest és a teljes ország közigazgatási, hivatali, kereskedelmi és turisztikai központja is, bár területileg a legkisebb kerületek közé tartozik, területe csupán 2,59 km2.

Története egészen a 11. századig nyúlik vissza, ekkor kereskedő település volt. Fejlődésének csúcspontját a 15. században érte el, majd a török uralom alatt majdnem teljesen megsemmisült. Buda visszafoglalását követően Pest is gyorsütemű fejlődésen esett át és Budapest 1873-as megalakulásakor a Belváros a IV. míg Lipótváros az V. kerület megnevezését kapta. 1950-ben a főváros újrarajzolásakor a belső kerületek is átrendezésre kerültek és ekkor alakultak ki a mai V. kerület határai is, mely a Belvárosból és Lipótvárosból áll.

 

Népesség

A kerület becsült népessége 2023-ban 24 543 fő volt, ami a teljes fővárosi népesség 1,4 %-a. Népsűrűsége 9476 fő/km2. A kerület lakossága az 1960-as években volt a legmagasabb, ekkor a 65 000 főt is meghaladta, azóta az itt lakók száma folyamatosan és gyors ütemben csökken.

A 2022-es népszámlálás adatai szerint a lakónépesség 8%-a volt 14 évnél fiatalabb és 22 %-a az itt élőknek 65 évnél idősebb. A kerületben iskolai végzettséget tekintve diplomával rendelkeznek a legtöbben. A népszámlálás adatai szerint rendkívül magas, mintegy 47,4 % az itt élők között a nemzetiségekhez tartozók aránya. Közöttük legtöbben ukrán, német és kínai nemzetiségűnek vallották magukat.

 

Oktatás

A II. kerületben 7 óvoda, 6 állami általános iskola, 10 állami gimnázium áll a gyermekek rendelkezésére, közöttük az ország méltán nevezetes intézményei, mint például a Veres Pálné Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és az Eötvös József Gimnázium. A lakosság kívánalmainak megfelelően emellett számos magán és egyházi oktatási intézmény is működik a kerületben, melyek közül több két-tanítási nyelvű oktatási formát kínál.

 

Egészségügy

Belváros-Lipótvárosban 3 felnőtt házorvosi rendelő és 3 gyermek háziorvosi rendelő üzemel, illetve a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat áll a lakók rendelkezésére, ha szakorvosi vizsgálatra van szükség. Kórház a kerületben nem üzemel.

 

Tömegközlekedés

A kerület számos közlekedési csomóponttal rendelkezik, mint a Deák Ferenc tér, a Ferenciek tere, az Astoria, a Kálvin tér, a Vörösmarty tér vagy a Kossuth Lajos tér. Elmondható, hogy a város bármely pontja könnyedén megközelíthető innen. Mind a 4 metróvonal érinti a kerületet, emellett közel 20 nappali és megközelítőleg ugyanennyi éjszakai buszjárat, 6 villamosjárat, 5 troli járat is választható a tömegközlekedők számára.

 

Turisztikai látnivalók

Szinte megszámlálhatatlan a kerületben fellelhető turisztikai látványosságok száma. Belváros-Lipótváros ad helyet többek között az Országháznak, a Magyar Tudományos Akadémiának, itt található a Gresham-palota, a Pesti vigadó, a Szent István-bazilika, számos nagykövetség, a Néprajzi Múzeum, a Párizsi udvar és a tőzsde palota, de itt tekinthető meg a Battyány-örökmécses is. Az ide látogató turisták és az itt lakók örömmel korzóznak a Dunaparon, nézelődnek az Erzsébet téri óriáskeréken, sétálgatnak és vásárolnak a Váci utcában vagy töltenek időt a kerület emblematikus közterein, a Vigadó téren, Vörösmarty téren.

 

Sport és szabadidő

A kerület szabadidő tekintetében is egyedülálló lehetőségeket kínál. Rengeteg kiváló játszótér áll a gyermekek rendelkezésére és számos zöld park, mint az Olimpiai park, a Honvéd tér vagy a Szabadság tér a szabadtéri időtöltéshez. Több fitness terem, sport központ, mozgás- és jógastúdió közül válogathatnak a sportolni, mozogni vágyók.

A Belváros főként pezsgő nappali és éjszakai életéről ismert. Szinte megszámlálhatatlan vendéglátóegység és a legnagyobb világmárkák üzletei gondoskodnak a kikapcsolódásról. A kultúra szerelmesei sem maradhatnak itt hoppon, hiszen számos neves múzeum, színház és turisztikai látnivaló is az itt élők és ide látogatók rendelkezésére áll.

 

Ingatlanok

A kerületet nagypolgári téglaépületek és a Bauhaus modern épületei jellemzik. A város ezen része főleg a fiataloknak és a frekventáltságot, nyüzsgő életvitelt kedvelőknek, vállalkozást üzemeltetőknek, valamint a befektetési ingatlanvásárlóknak kedvez. Kertes övezet a kerületben ugyan nincs, ennek ellenére remek választás lehet családoknak is, hiszen minden egy karnyújtásnyira található.

A Központi Statisztikai hivatal adatai alapján a kerületben közel 20 000 lakás található, melyek átlagos négyzetméterára 2024 februárjában 1 253 790 Ft volt.

 

Ingatlant keres a fővárosban? Segítünk megtalálni!

A QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai nagy tapasztalattal és segítőkész, profi hozzáállásukkal, ingatlan- és hitelügyintézésben is készséggel állnak rendelkezésére!

Keressen minket bizalommal!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.