+36 (30) 338 0099

Amit Budapest II. kerületéről tudni érdemes

Amit Budapest II. kerületéről tudni érdemes

Budapest II. kerülete az élő történelem és a magas színvonalú, elit modernitás elegye. A régészeti leletek szerint a terület már a római korban is lakott volt, majd a középkorban számos kisebb, Buda-környéki település helyezkedett el itt. Számos emlék marad fent a kerületben a török megszállás idejéből, majd a törökök kiűzése után Budát a belvárost jelentő Várra és az ezt körülvevő külvárosi városrészekre osztották fel, melyek közül több a mai második kerület területén helyezkedett el. Az 1800-as évek végén, a dombokon zajló szőlőtermesztés megszűnésével megkezdődött a Rózsadombi villák megépítése, a kerület Duna parti része pedig bérházakkal épült be. 1873-ban Pest, Buda és Óbuda egyesülésével jött létre Budapest és ekkor a város kerületekre osztása révén elkülönült a mai II. kerület is. Területe ma 36,34 km², ebből a belterület 22,64 km²-t, a külterület pedig 13,70 km²-t tesz ki.

A hegyes-dombos tájon fekvő kerület két jól elkülönülő részre osztható, melyek a II. és a II/A a Hűvös-völgy két oldalán. A kerület Budai Tájvédelmi Körzet jelentős hányadát is magáénak tudhatja, itt található többek között a Nagy-Hárs-hegy, a Vihar-hegy, a Felső-kecske-hegy és a Látó-hegy is.

Ez a kerület foglalja magába a legtöbb városrészt, összesen harminckét külön megnevezett egységből áll. Ezek közül talán a legismertebb Rózsadomb, de magában foglalja a teljesség igénye nélkül például Hűvösvölgy, Pesthidegkút-Ófalu, Máriaremete, Kecske-hegy, Kis-Hárs-hegy, Ferenc-halom, Lipótmező, Csatárka, Pálvölgy, Zöldmál, Szemlőhegy, Törökvész, Vérhalom, Rézmál, Budaliget, Adyliget, Budakeszierdő (egy része), Erzsébetliget, Erzsébettelek, Felhévíz, Gercse, Hársakalja, Hárshegy, Hűvösvölgy, Újlak (egy része), Víziváros (egy része), Kővár, Nyék, Pasarét, Petneházyrét, Remetekertváros, Széphalom, Szépilona, Szépvölgy részeket is.

 

Népesség

A kerület becsült népessége 2023-ban 84 953 fő volt, ami a teljes fővárosi népesség 4,86%-a. Népsűrűsége 2338 fő/km2. A kerület lakossága az 1900-as évek közepén a 100 000 főt is meghaladta, azóta az itt lakók száma folyamatos csökken.

A 2022-es népszámlálás adatai szerint bár a kerület korösszetétele nem túl kedvező (14,8 % a 14 évnél fiatalabb és 25,9 % a 65 évnél idősebb lakók aránya), legmagasabb iskolai végzettséget tekintve diplomával rendelkezők laknak itt a legtöbben. A kerület lakói túlnyomórészt magyar nemzetiségűek. A kisebbségek közül német, kínai és ukrán nemzetiségűnek vallották magukat a legtöbben.

 

Oktatás

A II. kerületben 10 állami óvoda, 11 állami általános iskola, 6 állami gimnázium és 2 zeneiskola is a gyermekek rendelkezésére áll. A lakosság kívánalmainak megfelelően emellett számos magán és egyházi oktatási intézmény is működik a kerületben, melyek közül több nemzetközi oktatási formát kínál.

 

Egészségügy

A kerületben működik a Pesthidegkúti Rendelőintézet, a Ferenc Kórház, a Budagyöngye Kórház, a Budai Gyermekkórház, az ORFI Klinika és számos magánklinika, valamint számos szájsebészeti és plasztikai sebészeti magánintézmény is rendelkezésre áll.

 

Tömegközlekedés

A kerület elsőszámú tömegközlekedési csomópontjai a Széll Kálmán tér, illetve az északi részt kiszolgáló hűvösvölgyi busz-, és villamos-végállomás. A Széll Kálmán téren lehetőség adódik felszállni az M2-es metróra, a 4-6-os villamosra. A kerületet egyébként 12 villamosvonal és 40-nél is több nappali és éjszakai busz járat érinti.

 

Turisztikai látnivalók

Mint ahogyan a bevezetőben is említettük, a kerületben számos történelmi nevezetesség és természeti látnivaló is megtalálható. Itt tekinthető meg például Gül baba türbéje, az Országúti ferences templom, a Máriaremetei templom mellett a Pál-völgyi-barlangrendszer, a Szemlő-hegyi-barlang, a Hármashatárhegyi repülőtér vagy a Magyar Űrkutatási Iroda.

 

Sport és szabadidő

A kerület szabadidő tekintetében is remek lehetőségeket kínál. Itt található többek között a Millenáris park egyedülálló kulturális-kiállító-szórakoztató központ számos csarnokkal és egy hatalmas parkkal, valamint a Császár-Komjádi Béla Sportuszoda és a Szent Lukács gyógyfürdő. A zöld övezetek, hegyek, dombok és a tájvédelmi körzet fantasztikus kikapcsolódási és sportolási lehetőségeket kínál a természet szerelmeseinek.

Számos bevásárló és szórakoztató központ is található a kerületben, mint a Budagyöngye, Rózsakert, Rózsadomb Center, Stop Shop vagy a Széll Kálmán téren a Mammut 1-2 komplexum.

 

Ingatlanok

A kerületben régi típusú bérházak, újépítésű társasházak is találhatóak, de főként zöldövezeti kertes házak és villaházak jellemzik. A lakosság összetételének köszönhetően kifejezetten előkelő környéknek számít a fővárosban és az is elmondható, hogy a II. kerület közterületei büszkélkedhetnek a legmagasabb értékövezeti átlaggal.

A Központi Statisztikai hivatal adatai alapján a kerületben közel 50 000 ingatlan található. 2024 januárjában a II. kerületi családi házak átlagos négyzetméter ára 998 886 Ft volt, míg a lakások négyzetméterenként átlagosan 1 168 581 Ft-ba kerültek.

A Millenáris és a Mechwart liget környéke főként a fiataloknak és azoknak ideális, akiknek fontos a Belváros közelsége.

II/A rész természetközelibb életérzést kínál és a kettő közötti hegyvidéki városrészek pedig zöld környezetben kínálnak Belvárosközeli lakhatási alternatívákat.

 

Ingatlant keres a fővárosban? Segítünk megtalálni!

A QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai nagy tapasztalattal és segítőkész, profi hozzáállásukkal, ingatlan- és hitelügyintézésben is készséggel állnak rendelkezésére!

Keressen minket bizalommal!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.