+36 (30) 338 0099

Amit Óbuda-Békásmegyerről, Budapest III. kerületéről tudni érdemes

Amit Óbuda-Békásmegyerről, Budapest III. kerületéről tudni érdemes

Óbuda-Békásmegyer a budai oldal legnagyobb kerülete, területe összesen 39,7 km2. Tájai a Budai-hegység és a Pilis domborulataiig nyúlnak, a kerület keleti részén sík területek jellemzőek és közigazgatásilag hozzá tartozik az Óbudai-sziget is. Városrészei: Aquincum, Aranyhegy, Békásmegyer, Csillaghegy, Csúcshegy, Filatorigát, Hármashatárhegy, Kaszásdűlő, Mátyáshegy, Mocsárosdűlő, Óbuda, Óbudaisziget, Remetehegy, Rómaifürdő, Solymárvölgy, Táborhegy, Testvérhegy, Törökkő, Újlak (egy része) és Ürömhegy. A III. kerületet keleten a Duna, délen a II. kerület, északon és nyugaton pedig Solymár, Üröm és Budakalász határolják.

A városrész látképét alapvetően határozzák meg a nagy kiterjedésű panel lakótelepek. Érdekesség, hogy 1964-ben itt kezdett el működni a főváros első házgyára. De a nagy kiterjedésű lakótelepek mellett számos történelmi jelentőségű terület is található a kerületben, mint például Aquincum vagy a Római fürdő.

 

Népesség

2023-as adatok alapján a kerület becsült népessége 122 661 fő, ami Budapest teljes népességének a 7,1 %-a. A kerület népsűrűsége 3090 fő/km2. A 60-as és a 80-as évek között a lakótelepek megjelenésével az itt élő népesség száma robbanás szerűen emelkedett, az 1990-es évek elején közel 150 000 ember élt a kerületben. A lakosok száma a 2000-res évek eleje óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

2022-ben a kerület lakónépességének a 13%-a 14 évnél fiatalabb, míg 23%-a 65 éven felüli volt. A legmagasabb befejezett iskolai végzettség szerint a diplomával rendelkezők élnek a legtöbben a kerületben. Az utolsó népszámláláson a lakosok több, mint 95 %-a vallotta magát magyar nemzetiségűnek. A kisebbségek közül német, ukrán és kínai nemzetiségűnek vallották magukat a legtöbben.

 

Oktatás

A kerületben 11 állami fenntartású Óvoda, több, mint 30 általános iskola, 9 Gimnázium áll a tanulók rendelkezésére. Emellett a kerületben működik a Gábor Dénes Főiskola, a Cirkuszművészeti és Kortárstánc főiskola, a Milton Friedman Egyetem (régi nevén Zsigmond Király Egyetem) és az Óbudai Egyetem.

 

Egészségügy

A kerület egészségügyi központja a Szent Margit kórház és a Szent Margit Rendelőintézet, mely két külön kirendeltséggel működik. Emellett a kerületi lakosok a 12. kerületi Észak-budai Szent János Centrumkórház szolgáltatásait is igénybe vehetik.

 

Tömegközlekedés

A kerület legnagyobb közlekedési csomópontjai a Flórián tér, a Fő tér, a Kolosy tér és a Szentlélek tér. 5 villamosvonal érinti Óbuda-Békásmegyert, köztük az 1-es villamos is. Több, mint 25 nappali és éjszakai buszjárat közül is választhatnak azok, akik a város különféle pontjaira szeretnének eljutni, vagy a kerületen belül szeretnének utazni. A H5-ös Hév vonal pedig a kerületen át egészen Szentendréig vezet.

 

Turisztikai látnivalók

A kerületben népszerű turisztikai célpont az Aquincumi múzeum, az Óbudai múzeum, a Kiscelli múzeum és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum. Itt működik a Godot Kortárs Művészeti Intézet és a Szentlélek téren a Vasarely Múzeumot is megtekinthetik az ide látogatók.

 

Sport és szabadidő

Az egész kerületre jellemző a sok park, játszóterek, kutyafuttatók, kültéri kondigépek, és futópályát is találhatunk itt.

A III. kerület talán leghíresebb találkozó helye és szabadtéri időtöltésre alkalmas területe a Római part, ahol a sétány számos vendéglátóegységnek is helyet ad. Emellet az Óbudai-sziget, más néven Hajógyári-sziget is remek hely a szabadtéri kikapcsolódásra, bár ez a terület leginkább arról vált ismertté, hogy minden évben itt rendezik meg a Sziget Fesztivált, Közép-Európa legnagyobb könnyűzenei fesztiválját.

A kerületben egyébként számos nívós játszótér, Sporttelep és sportegyesület, Fittness terem is helyet kapott. A sport szerelmeseinek lehetőség adódik evezésre, golfozásra, lovaglásra, teniszezésre, jégkorongozásra, úszásra, különféle küzdősportok és akár jóga kipróbálására és gyakorlására is.

A nyári időszakban több strand szolgáltatásait is élvezhetik a környékbeliek.

 

Ingatlanok

A kerület ingatlan állományát nagyrészt a lakótelepi lakások jellemzik. A kerületben több nagy lakótelep is épült, mint az óbudai, a Pók utcai, a kaszásdűlői és itt található a főváros legnagyobb lakótelepe, a békásmegyeri lakótelep. Családi házas övezet Csillaghegy és a Rómeifürdő környékén fellelhető és Belső-Óbuda környékén újépítésű házakat is találhatunk.

Friss adatok szerint a kerületi ingatlanok száma 62989. 2024 januárjában a lakások átlagos négyzetméter ára 1 011 407 Ft/nm, míg ugyanebben az időszakban a kertesházak 1 030 946 Ft-ba kerültek átlagosan négyzetméterenként.

 

Ingatlant keres a fővárosban? Segítünk megtalálni!

A QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai nagy tapasztalattal és segítőkész, profi hozzáállásukkal, ingatlan- és hitelügyintézésben is készséggel állnak rendelkezésére!

Keressen minket bizalommal!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.