+36 (30) 338 0099

Amit Újpestről, Budapest IV. kerületéről tudni érdemes

Amit Újpestről, Budapest IV. kerületéről tudni érdemes

Budapest IV. kerülete Budapest északi részén, a Duna által kettészelt főváros pesti oldalán fekszik. A kerületi önkormányzat által megállapított neve Újpest, hisz a terület nagy része az 1950-es fővároshoz csatolása előtt is ezt a nevet viselte. Az akkori települést az 1830-as években alapították, 1841-től viselte önálló köszségként az Új-Pest nevet. 1907-től a rohamos ipari fejlődésének köszönhetően kivívta a város címet, ekkor már ipari termelés tekintetében az ország negyedik legjelentősebb települése volt.

A rendszerváltás után az itt helyet kapó nagy gyárak többsége elvesztette funkcióját és a 70-es évek panelépítési hulláma is elérte a területet, így a kerület jellege teljesen megváltozott.

Északon Dunakeszi, keleten a XV. kerület, délen Zugló, délnyugaton pedig Angyalföld határolja, nyugaton a Duna vonalában ér véget a városrész.

A kerület területe 18,8 km², részei Istvántelek, Káposztásmegyer, Megyer, a Népsziget egy része Újpest és Székesdűlő.

 

Népesség

A kerület becsült népessége 2023-ban 92 235 fő volt, ami a teljes fővárosi népesség 5,27%-a. Népsűrűsége 4901 fő/km2. A kerület lakossága 1990-ben volt a legmagasabb, ekkor a 100 000 főt is meghaladta, de az itt lakók száma folyamatos csökken.

A 2022-es népszámlálás adatai szerint az itt lakók 13%-a 14 évnél fiatalabb és 21 %-a 65 évnél idősebb. Legmagasabb iskolai végzettséget tekintve az érettségivel rendelkezők laknak itt a legtöbben, de jelentős a kerületben a diplomával rendelkezők száma is. A kerület lakói túlnyomórészt magyar nemzetiségűek. A kisebbségek közül cigány, német és ukrán nemzetiségűnek vallották magukat a legtöbben.

 

Oktatás

A IV. kerületben legalább 10 bölcsőde, 12 óvoda, közel 20 állami általános iskola, 4 állami szakközépiskola és 1 zeneiskola is a gyermekek rendelkezésére áll. A középiskolákban közgazdasági, külkereskedelmi, faipari és műszaki szakirányon is elindulhatnak a pályaválasztók.

 

Egészségügy

A kerületben több, mint 10 felnőtt és 5 gyermek háziorvosi rendelő is üzemel, valamint az Újpesti Szakrendelő Intézetben szakorvosi ellátásban részesülhetnek a kerület lakói. Kórház a kerületben nem üzemel.

 

Tömegközlekedés

A IV. kerület legforgalmasabb közútjai a Váci út és az Árpád út, legjelentősebb közlekedési csomópontjai Újpest-Városkapu és Újpest-központ. Tömegközlekedési szempontból jelentős, hogy a kerületet érinti a 3-as metró vonala, mellyel könnyedén megközelíthető a belváros vagy akár a főváros déli területei is. Két villamos, közel 30 nappali és éjszakai BKK busz járat, közel 30 elővárosi buszjárat, 5 távolsági busz járat és 3 vasúti útvonal is érinti a kerületet.

A Budai oldallal két híd köti össze Újpestet. A Megyeri hídon autóval és busszal is, míg az Újpesti vasúti hídon kerékpárral és gyalogosan lehet átkelni.

 

Turisztikai látnivalók

A kerület egyik legimpozánsabb épülete az eklektikus-szecessziós stílusban épült újpesti városháza és egyben ez az épület a kerület adminisztratív központja is.

A kerület egyik szimbóluma a Michailich Győző és Dümmerling Ödön által tervezett Víztorony, mely 2003-ig a környékbeli gyárak vízellátását is biztosította, de ma már csupán látványosságként funkcionál.

A kerületben számos hitéleti közösség temploma is megtalálható, ilyen például az Újpest-Kertvárosi Szent István Plébánia, az Újpesti zsinagóga, az Újpesti evangélikus templom vagy az Újpesti Baptista Imaház.

 

Sport és szabadidő

A IV. kerületben működik a főváros egyik legnagyobb múltra visszatekintő sport egyesülete, az UTE, vagyis Újpesti Torna Egylet. A Megyeri úton található a Szusza Ferenc Stadion, ahol a kerület MB1-es Futball csapata vívja hazai mérkőzéseit. Emellett az egyesület Atlétikai Stadiont és Jégcsarnokot is üzemeltet.

Sportoláshoz remek lehetőségeket kínál még a Halassy Olivér Sportközpont, az Ifjúsági Sporttelep és a kerületben számos fitness terem, uszoda és Amerikai Football Club is üzemel.

Újpest a kultúra iránt nyitott lakosokat is remek lehetőségekkel kecsegteti. A központban kapott helyet a Király Könyvtár és itt működik a Lepkemúzeum. Az Ady Endre Művelődési Ház számos program lehetőséget kínál csak úgy, mint az Ifjúsági ház vagy a Lóverseny Téri közösségi ház.

 

Ingatlanok

Újpest ipari múltja miatt jelentős panel építkezés folyt a kerületben, így remek lehetőségeket kínálhat azoknak, akik metró közeli, praktikus, alacsony fenntartású otthont keresnek maguknak. Emellett a kertvárosi környezetre vágyók is megtalálhatják itt számításaikat, hiszen óriási a választék a zöld övezeti kertesházak viszonylatában is.

2024 februárjában a IV. kerületi családi házak átlagos négyzetméter ára 807 426 Ft volt, míg a lakások négyzetméterenként átlagosan 869 980 Ft-ba kerültek.

 

Ingatlant keres a fővárosban? Segítünk megtalálni!

A QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai nagy tapasztalattal és segítőkész, profi hozzáállásukkal, ingatlan- és hitelügyintézésben is készséggel állnak rendelkezésére!

Keressen minket bizalommal!

 

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.