+36 (30) 338 0099

Drágul az ingatlanokról való tájékozódás - megszűnik a nem hivatalos tulajdoni lap

Drágul az ingatlanokról való tájékozódás - megszűnik a nem hivatalos tulajdoni lap

Ingatlan adásvételi ügylet során az egyik legfontosabb lépés a pontos tájékozódás a szóban forgó lakással vagy házzal kapcsolatban. Mint ahogy egy korábbi cikkünkben is írtunk róla, sok esetben előfordul, hogy még maga a tulajdonos sincs tökéletesen tisztában azzal, pontosan milyen terhek vagy más személyt illető jogosultságok vannak az ingatlanára bejegyezve, ezért is nagyon fontos, hogy még a megállapodást megelőzően lekérjük a megvásárolni kívánt ingatlan tulajdoni lapját.

Eddigiekben a személyes ügyintézésen túl lehetőségünk volt arra, hogy hogy a Földhivatal online felületéről ügyfélkapus hozzáféréssel akár hiteles, akár nem hiteles formában lekérjük a szükséges tulajdoni lapot. Utóbbihoz évente két alkalommal ingyenesen, minden további példányhoz pedig 1000 Ft ellenében juthattunk hozzá, korlátlan számban.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott és azóta el is fogadott törvényjavaslat értelmében azonban teljesen átalakul az ingatlanvásárlásokhoz és -eladásokhoz nélkülözhetetlen tulajdonilap-másolatok lekérdezhetősége és díjazása is.

A területi közigazgatás működésével, az ingatlan-nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat jó és rossz hírrel egyaránt szolgál az ingatlant eladni vagy venni szándékozóknak és az azzal professzionálisan foglalkozó cégeknek, illetve az adásvételben közreműködő ügyvédeknek. 

 

Megszűnik a nem hivatalos tulajdoni lap

A hitelesítési záradék nélküli, de minden másban ezen kívül a hitelessel tökéletesen megegyező nem hiteles tulajdoni lap megfelelő alternatíva volt arra, hogy az ingatlannal kapcsolatos információkról érdemben tájékozódjunk. Ennek papír alapú változata 2010-ben került kivezetésre és a tervek szerint most digitális megfelelője is megszüntetésre kerül.

Az új jogszabály értelmében tehát már csak a drágább, hiteles másolatot lehet az online felületről és a Földhivatalból személyesen is kikérni. Az állam, a költségvetési szervek és az egyházi szervezetek kivételt jelentenek, nekik, mint ahogyan eddig, továbbra is ingyenes lesz a tulajdoni lap lekérés.

 

Változnak a hiteles tulajdoni lap lekérésének feltételei is

Kedvező hír, hogy az eddigi 3600 Ft helyett, a határozat életbelépésétől kezdve 3000 Ft-ért juthatnak hozzá a magánszemélyek bármely ingatlan hiteles tulajdoni lapjához és évente két alkalommal ingyenesen tölthetnek le ilyen típusú dokumentumot.

De bár a hitelesített tulajdoni laphoz való hozzájutás alapvetően olcsóbb lett, ugyanakkor az ingatlanokról való egyszerű tájékozódás mégis csak drágul, hiszen erre a célra tökéletesen megfelelt az eddigiekben elérhető, nem hitelesített formátum is.

A döntés szükségességét azzal indokolták, hogy várakozásaik szerint az új szabályozás növeli majd az ingatlanforgalom biztonságát, és így az ingatlan-nyilvántartásba vetett közbizalmat is. A nem hiteles tulajdoni lap másolat kivezetésével a továbbiakban a jogügyletek, illetve hatósági intézkedések minden esetben elektronikusan hitelesített adattartalmú tulajdoni lapokon alapulnak majd.

Amennyiben ingatlan ügylete során szakértő segítségre van szüksége, keresse bizalommal a Qarat ingatlanközvetítő hálózat szakértő munkatársait! Mind adásvételi, mind pénzügyi szolgáltatások kapcsán készséggel állunk rendelkezésére!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.