+36 (30) 338 0099

Eldőlt: 2023-ban is marad a CSOK és a Babaváró Hitel

Eldőlt: 2023-ban is marad a CSOK és a Babaváró Hitel

Az elmúlt időszakban másról sem szóltak a hírek, mint áremelkedésekről, adónem változásokról, ehhez képest jóval kisebb visszhangot kapott az a döntés, miszerint a korábbi tervekkel ellentétben jövő évben is igényelhető lesz a lakáscélra felhasználható családtámogatások többsége.

Eredetileg 2022 végével kifutott volna mind a gyermeket tervező családok által igénybe vehető Babaváró hitel, mind a családok otthon teremtését segítő CSOK, ugyanakkor az új költségvetési terv értelmében ezeket a lehetőségeket a 2023-as évben is élvezhetik a jogosultak.

Jelenleg a Babaváró hitel maximum 10 millió forintos, kamatmentes vagy akár vissza nem térítendő szabadfelhasználású hitelt jelenthet mindazon házaspárok számára, akik 5 éven belül gyermeket terveznek.

A CSOK pedig a hatályos jogszabályok szerint 600 ezer és 10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást és mellé maximum 15 millió forint 3 %-os kamattámogatott hitelt jelenthet a gyermeket nevelő vagy tervező családok számára attól függően, hogy hány gyermeket nevelnek vagy terveznek, illetve, hogy új építésű vagy használt lakás vásárlásában érintettek.

 

A felújítási támogatás sorsa még nem egyértelmű

Szintén kedvező lehetőséget jelentett a maximum 3 millió forintos Otthon Felújítási Támogatás, melynek kifutási ideje eredetileg ugyancsak az idei év vége. Ennek a lehetőségnek a keretén belül a gyermeket nevelő családok az otthonuk felújítására költött összeg felét vissza nem térítendő támogatás formájában igényelhetik vissza, maximum 6 millió forintos felújítási összeg keretig.

Hogy ez a támogatási forma is meghosszabbításra kerül-e, a nyilatkozatokból és a költségvetési tervből még nem egyértelmű.

 

Marad az építőipari 5%-os ÁFA is

A családok mellett az építkezésben és új építésű ingatlan vásárlásban érintettek is örülhetnek, hiszen a szektorban érvényes 5%-os ÁFA mértékét sem növelik várhatóan a következő 2 évben. Üdítő hír ez a folyamatosan emelkedő építőipari anyag árakkal ellentétben.

 

A döntések ugyan megszülettek, de a részletszabályok még váratnak magukra

Mint említettük, a felújítási támogatás ügyében még nem történt nyilatkozat, de többek között arról sem érkezett még egyértelmű hír, hogy az igénybevételi feltételrendszerek módosulnak-e, aktualizálják-e az igénybe vehető keretösszegeket a jelenlegi ingatlan árakhoz. Emellett a Falusi CSOK kérdése is nyitva ál még, hiszen a július 31-i kormányinfón erről sem hangzott el egyértelmű nyilatkozat.

Amennyiben pénzügyi szolgáltatást tervez igénybe venni, kérje szakértő kollégáink segítségét, akik az ingatlan közvetítés mellett a banki ügyintézés területén is készséggel állnak rendelkezésére.

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.