+36 (30) 338 0099

Fellélegezhetnek a gyermeket tervező családok: 2024-ben sem szűnik meg, sőt, megújul a CSOK

Fellélegezhetnek a gyermeket tervező családok: 2024-ben sem szűnik meg, sőt, megújul a CSOK

Bár a 2024-től életbe lépő, új Családi Otthonteremtési Kedvezmény pontos részleteit csak novembertől ismerhetjük meg, a bejelentést megtették és a legfontosabb információkat már közzé tették az október 25-i kormányinfón. Csák János kulturális és információs miniszter bejelentéséből megtudhattuk, hogy 2015 óta 233 család vette igénybe a CSOK-ot összesen 754 milliárd forint értékben. Az utóbbi időben azonban a kereslet megcsappant a támogatásra, hiszen nem csak a hitelkamatok, de az ingatlan árak is rettentő mértékben emelkedtek a 2015-ös bevezetéshez képest. Ehhez a jelenlegi piaci helyzethez kívánja most a kormány a támogatási rendszert igazítani.

Mint ahogyan arról korábban is írtunk, az előzetes tervek szerint a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatási rendszere nem változik a jövő évtől, csupán a vissza nem térítendő támogatás mértéke alakul 1,4 és 15 millió forintra a gyermekszám függvényében. Az 5000 fő feletti településeken azonban új támogatási rendszer lép életbe CSOK PLUSZ néven.

 

Mi a CSOK PLUSZ?

A CSOK PLUSZ nem más, mint egy kamattámogatott hitel, melynek mértéke gyermekszám függvényében 15, 30 és 50 millió forint lehet. A hitelkamatokat a kormány 3 %-ban maximalizálja.

Könnyítés még a családok számára, hogy a CSOK PLUSZ hitelfelvétel a szokásostól eltérő módon csupán 10 % önerőhöz kötött abban az esetben, ha a vásárolt ingatlan a család első közös otthona. Nagyobba költözés esetén pedig 20 % az elvárt önrész.

A hitel visszafizetésének futamideje 10 és 25 év közötti időtartamig terjedhet. Az első évben nem kell tőkét, csupán kamatot törleszteni. A hitelfelvételt követően, 1 gyermek születése után a felvevők opcionálisan 1 éves hitelmoratóriumot kérhetnek, minden további gyermek születését követően pedig a kormány 10 millió forintot enged el a tőketartozásból gyermekenként.

Könnyítésként továbbá ingyenes ház típusterveket is elérhetővé tesz a kormány, így a családok a tervezés költségein is jelentős összeget megtakaríthatnak.

 

Kik lesznek jogosultak?

A bejelentés értelmében azok a családok folyamodhatnak CSOK PLUSZ hitelért, ahol az édesanya nem töltötte még be a 41. életévét. A bevezetéstől számított 2 éves átmeneti időszakban azonban azok az édesanyák is folyamodhatnak a CSOK Plusz felvételéért, akik idősebbek 41-nél.

Újítás a támogatásban, hogy míg eddig meglévő gyermekekre és tervezett gyermekekre egyaránt lehetőség volt az igénylésre, a CSOK PLUSZ esetében várhatóan a felvételhez a meglévőkön túl további gyermek vállalása is feltétel, bár az igényelhető összeg megállapításakor remélhetőleg a meglévő gyermekek is beszámítanak.

 

Mire fordítható?

Csák János a kormányinfón elmondta, hogy az új támogatott hitel telekvásárlásra nem lesz fordítható. Emellett egyértelművé tette, hogy a támogatási rendszernek infláció fékező szerepet is szántak, hiszen a felhasználást értékhatárhoz kötötték.

Első otthon vásárlása esetében maximum 80 millió forintos ingatlant, bővítés vagy nagyobba költözés esetén maximum 150 millió forintos ingatlant vásárolhatnak a családok a CSOK Plusz bevonásával. Kivételt képeznek ez alól az 5000 fő alatti településeken vásárolt ingatlanok. Itt nem lesz ugyanis értékhatár.

Az új típusú támogatás pontos részleteit várhatóan november közepén teszi közzé a kormány.

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.