+36 (30) 338 0099

Mennyi egy ingatlan reális ára?

Mennyi egy ingatlan reális ára?

Mind eladói, mind pedig vásárlói oldalon joggal merül fel a kérdés: meg lehet-e határozni egy ingatlan reális árát, mi befolyásolja a számítást és ki segíthet ennek pontos meghatározásában?

Mivel az ingatlan árak az utóbbi években rakéta szerűen törtek felfelé, és a tendencia láthatóan nem is lassul, a területenkénti átlagos árak szinte hétről hétre változnak, az árazáshoz pedig egyre inkább szükség van stabil kiindulási pontokra, viszonyítási alapokra.

De milyen szempontokat érdemes a reális érték meghatározásának során alapul venni? És mennyi ideig érvényes egy-egy számítás? Honnan tudhatjuk, hogy rosszul van egy ingatlan beárazva? Ebben a cikkünkben ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszokat nyújtani.

Az ingatlan piac dinamikusan változó iparág, és a piacon szereplő termékek értékét számtalan tényező befolyásolja. Egy ingatlan reális eladási árának meghatározása logikusan a többi, hasonló paraméterekkel rendelkező, eladó ingatlan árához képest történik, ezt pedig a piaci helyzet folyamatosan befolyásolja, így semmi esetre sincsen könnyű dolga ezen a területen a tulajdonosoknak.

Az interneten könnyű szerrel találhatunk olyan oldalakat, melyek aktuális statisztikákat mutatnak nekünk a területenkénti átlagos árakról. A feladat oroszlán része azonban csak itt kezdődik: meg kell határozni, hogy a kínált ingatlan hol helyezkedik el egy képzeletbeli skálán, az átlaghoz képest.

Számos szempont van, amit ennek eldöntésekor számításba kell venni, és ezek között több olyan tényezőt is mérlegelni kell, melyek az ingatlanon kívüli paramétereket takarnak.

Az árazásnál ugyan is rengeteget nyom a latba maga a környék, a közlekedési lehetőségek, a helyi infrastruktúra. Számít továbbá az is, hogy milyen burkolatú az utca, milyen a szomszédság, és még az is jelentős lehet, hogy milyen tervezett fejlesztések várhatóak az adott környéken.

Természetesen lényeges szempont az eladni kívánt ingatlan típusa, építési ideje, aktuális állapota és felszereltsége is. Vizsgálni kell a közműveket, az építési anyagokat, a falak, a tető, a nyílászárók milyenségét, és emellett még szubjektív szempontokat is figyelembe kell venni. Sokat jelenthet a belső burkolatok és a fix bútorok modernitása, de még akár az ingatlanban használt színek is hathatnak az árra.

 

Mik a leggyakoribb hibák, amit a tulajdonosok az árazás során elkövetnek?

Mivel az ingatlan eladása során az értékesítő fél logikusan a lehető legnagyobb hasznot szeretné realizálni, igen gyakran találhatunk túlárazott ingatlanokat a kínálati piacon. Bár ezt gyakorta indokolják a tulajdonosok azzal, hogy kalkuláltak az ügylet során valószínűsíthető alku mértékével, ugyanakkor egy túlzó ár sok esetben elriaszthatja azokat a potenciális érdeklődőket, akik a reális árat boldogan megadnák az ingatlanért, de a tulaj által meghatározott magas árat már nem.

Az esetek többségében az eladó fél másik ingatlant is vásárol az eladást követően, és ilyenkor az is előfordulhat, hogy meghatározott összegre van szüksége a következő adás-vételhez, ehhez mérten határolja be az eladási árat. Jó esetben ez az érték reális közelségben helyezkedik el az ideális árhoz, de az is előfordulhat, hogy a kötött elképzelés nem életszerű, így nagy mértékben megnehezíti az értékesítés folyamatát.

Gyakran találkozunk olyan esettel is, amikor a tulajdonosok számára otthonuk magas eszmei értékkel bír, melynek hatására szintén felülértékelik annak értékét a valósággal szemben. És bár érthető az analógia, azt fontos belátni, hogy a leendő vevők számára a saját érzelmi kötődésünk árát nehezen tudjuk elfogadhatóan prezentálni.

Ritkábban ugyan, de az is megesik, hogy valaki alulárazza ingatlanát. Ez leginkább akkor fordul elő, ha az eladó a lehető legrövidebb idő alatt szeretne attól megszabadulni. Sokan nem is gondolnak rá, de ez a stratégia is könnyen visszaüthet, hiszen ami túl olcsó, az mindig gyanús, és a vásárlók ilyenkor rejtett hibákra, a háttérben meghúzódó negatív tényezőre gyanakszanak. De még ha a taktika működik is, és az ingatlan gyorsan elkel a nyomott áron, súlyos millióktól is eleshet az az eladó, aki nem megfelelően határozza meg a kínált ingatlana értékét.

 

Honnan tudhatjuk, hogy rosszul áraztuk be ingatlanunkat?

A reálisnál magasabb pozícionálás legfelismerhetőbb jele, ha egy ingatlan hosszú hónapok és számos érdeklődő megtekintése után sem tud elkelni. A statisztikák szerint 2021 első félévben az ingatlanok átlagos értékesítési ideje 97 nap volt, tehát ha már legalább fél éve áruljuk házunkat vagy lakásunkat, mégsem találtunk rá vevőt, szinte biztosan el kell gondolkodnunk az ár módosításán.

Sokan követik a kivárás stratégiáját, hiszen mint azt a cikk elején is említettük, az árak gyors ütemben növekednek, így elképzelhető, hogy egy túl magasan meghatározott ár is alakulhat idővel reális értékké. Ez azonban kockázatos játék is lehet, hiszen a gazdasági változások kiszámíthatatlansága bármelyik pillanatban az ellenkező irányba is változtathatja a dolgok menetét.

 

Ki segíthet abban, hogy ideálisan árazhassuk be eladó ingatlanunkat?

Egy szakavatott és tapasztalt ingatlanos nap, mint nap szembesül a kínálati oldal paramétereivel és a keresleti oldal elvárásaival is egyaránt, így nagyobb rálátással képes behatárolni a reális számokat. Ha azonban teljesen pontos adatok alapján szeretnénk eladó ingatlanunk árát meghatározni, egy értékbecslő segítségét is érdemes igénybe venni.

Ezt a lépést banki finanszírozás esetén nem is hagyhatjuk ki, ugyanis maga a bank is ennek a becslésnek alapján dönti el, hogy elegendő fedezetet jelent-e a vásárolt ház vagy lakás a felvenni kívánt összegre.

A professzionális, gyors és hatékony értékesítés záloga szinte minden esetben a megfelelő szakértők bevonása, így a legjobban azzal jár minden eladó, ha már a folyamat elején felkeresi a szükséges szakembereket.

Ezzel nem csak időt és energiát, de sok esetben pénzt is spórolhatnak az eladók a sztereotípiákkal ellentétben, hiszen a szolgáltatások ugyan pénzbe kerülnek, de cserében biztosak lehetünk benne, hogy ingatlanunk a megfelelő áron és módon kerül majd a kínálatba, és így a lehető legjobb értéken, a leggyorsabban lehet majd azt értékesíteni.

Segítségre van szüksége ingatlanjának értékesítésében? A Qarat csapata készséggel áll rendelkezésére! Keressen minket bizalommal!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.