+36 (30) 338 0099

Így hatnak az ingatlanvásárlás folyamatára a globális trendek

Így hatnak az ingatlanvásárlás folyamatára a globális trendek

Az ingatlanpiaci trendek és vevői szokások állandóan változnak, és ezeknek a változásoknak az ingatlanvásárlások folyamatára is nagy hatásuk van. A globálisan megfigyelhető trendek szinte minden esetben hatást gyakorolnak az ingatlanpiacra, és új kihívásokat vethetnek fel vásárlói és eladói szempontból is.

Ebben a cikkben 5 fontos trendet mutatunk be, melyek nagy hatással vannak az ingatlan adásvételre és mind az eladói, mind a vevő oldalt jelentősen érintik.

 

1. Ár változások

Az árak emelkedése jelenleg egy erős trend, mindenki érzi a saját bőrén a mostanság akár napról-napra emelkedő árak hatásait. Az elképesztően magas árak azonban az ingatlanvásárlás folyamatát is megnehezítik, különösen azok számára, akik egyedül, és/vagy jelentősebb tőke rendelkezésre állása nélkül szeretnének ingatlant vásárolni. Az ingatlanpiacra való belépést ma már magas jövedelem vagy nagyobb összegű megtakarítások nélkül gyakorlatilag lehetetlen. A kisebb összeggel rendelkezőknek pedig kreatív megoldásokat kell találniuk, például együttműködni családtagokkal, barátokkal, vagy alternatív finanszírozási módszereket alkalmazni.

A magas ingatlanárak az eladói oldalról alapvetően kedvezőnek tűnhetnek, azonban, ha a vevői oldal nehezebben tudja megvalósítani a finanszírozást, a kereslet visszaesik és ez nagyban megnehezítheti, lassíthatja az értékesítés folyamatát is. Éppen ezért az adásvételek során rendkívül fontos a pénzügyi tudatosság és szakértő segítség bevonása az eredményesség érdekében.

 

2. Az internet térnyerése

Ez a trend leginkább az eladó ingatlanok hirdetésére, keresésére és megtekintésére gyakorol hatásokat. Ma már a vásárlók szinte kizárólag az online térben keresnek ingatlanokat, ennek megfelelően az eladóknak az internetes felületeken kell elérhetővé tenniük az ingatlan hirdetésüket. Ez egy részről kényelmes és gyors módja a kereslet és a kínálat találkozásának, ugyanakkor új ismeretek megszerzését és modern módszerek alkalmazását is megkívánja az eladói oldalról. Az online térben nagy a verseny, és az ingatlanok bemutatása fontos szerepet játszik abban, hogy egy adott ingatlan minél nagyobb figyelmet kapjon és ezzel több érdeklődőt vonjon magához. Emellett az internet az információhoz való gyors hozzájutást is segíti, így téve felkészültebbé az adásvételek résztvevőit a folyamatra.

 

3. Globalizáció

Az egyre globalizálódó gazdaság szerves része az ingatlanpiac is. A turizmus fellendülése, az Airbnb, vagy az egyre növekvő befektetési kereslet is hozzájárul az ingatlanadásvételek határokon túlnyúló mivoltához. Ma már a belső budapesti kerületekben az ingatlan adásvételek mintegy 30 %-át adják a külföldiek vásárlásai, és ez a tendencia az idő előrehaladtával egyre kiterjedtebb és növekvő irányt mutat, ami hosszútávon gyakorol hatást az ingatlanpiaci dinamikákra. Fontos emiatt a nyitottság és a megfelelő kapcsolati rendszer, ami lehetővé teszi, hogy a kereslet akár határokon túlnyúlva is találkozhasson a kínálattal

 

4. Környezetvédelem

Az ingatlanvásárlás során az alacsony környezeti hatásokra való figyelem is egyre fokozódik. Az ingatlanok fenntarthatósága egyre fontosabb tényezővé válik az eladók és vevők számára is. Az ingatlanok energetikai besorolása, a hőszigetelés, a környezettudatos technológia alkalmazása ma már egyre inkább elvárás a vásárlók részéről. Fontos kritérium ez a költségek és már a fenntarthatóság szempontjából is.

 

5. Ügyfélélmény és hatékonyság

Végül, de nem utolsó sorban, az utóbbi években az ügyfélélmény fontossága is megnőtt. Az ingatlanvásárlás során az ügyfelek egyre fontosabbnak tartják a minőségi szolgáltatásokat és a jó kapcsolattartást, a hatékony együttműködést az ingatlanközvetítőkkel. Az ingatlanközvetítőknek meg kell tanulniuk, hogyan kell hatékonyan kommunikálni a vevőkkel, és hogyan kell javítani az ügyfélélményt, hogy a vásárlók maximális elégedettséggel távozzanak.

 

A QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai naprakész információkkal, az aktualitásokkal is lépést tartva, maximális odafigyeléssel végzik munkájukat az Ön elégedettsége érdekében. Amennyiben professzionális ingatlanközvetítői- vagy pénzügyi szolgáltatásokra van szüksége, ne keressen tovább! Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére.

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.