+36 (30) 338 0099

7+2 dokumentum, amit érdemes beszerezni ingatlaneladás előtt

7+2 dokumentum, amit érdemes beszerezni ingatlaneladás előtt

Ingatlant eladni és vásárolni is komoly döntés, hisz nagy érték cserél gazdát, ezért fontos, hogy minden szervezetten és megfontoltan történjen. Alapos felkészüléssel legtöbbször elkerülhetők az időrabló fennakadások és a nemvárt akadályok a folyamat során.

Nézzük most meg, mik azok a dokumentumok, amiket az eladó fél már az eladás kezdeti szakaszában be tud szerezni annak érdekében, hogy a tökéletes vevőnek minden kérdésére kielégítő választ adhasson és az eladás könnyen és gyorsan megtörténhessen.

 

1. Tulajdoni lap

Az ügylet során hivatalos irat segítségével kell tudnunk igazolni eladó ingatlanunk tulajdon- és jogviszonyait, ebben a tulajdoni lap lehet segítségünkre.

A dokumentum 3 részből áll, hivatalos és tájékoztató jellegű formában is elérhető és olyan információkat taglal, mint a cím, az alapterület, a helyrajzi szám, a tulajdonosok adatai és az ingatlanon bejegyzett kiegészítő jogok, illetve, hogy aktuálisan zajlik-e az ingatlannal kapcsolatosan felszámolás, végrehajtási eljárás vagy van-e rajta jelzálogjog. Ahogy korábbi cikkünkben is írtunk róla, a tulajdoni lap a földhivatalban személyesen, de az ügyfélkapun keresztül, online is kikérhető.

 

2. Alaprajz

A méretarányos és hiteles alaprajz nem csak az ingatlan méretéről árulkodhat, elmondhatja azt is, hogy például egy esetleges felújítás során melyik falakhoz lehet biztonsággal hozzányúlni. Ha a vevő hitelt kíván felvenni a vásárláshoz, akkor pedig elengedhetetlen, hiszen szükség van rá az értékbecsléshez és a hitelkérelemhez is.

Amennyiben nem áll rendelkezésünkre az eredeti dokumentum, építész, vagy akár egy jól felkészült ingatlanos segítségével is elkészíthető a dokumentum. Társasházak esetében érdemes a közösképviselőt megkérdezni, nagy valószínűséggel neki rendelkezésére áll a hiteles dokumentum.

 

2. Energetikai tanúsítvány

Ha a szándékunk már biztos aziránt, hogy szeretnénk ingatlanunkat eladni, az energetikai tanúsítványt érdemes mihamarabb elintézni, hiszen az adás-vétel elengedhetetlen feltétele. A dokumentum számos fontos, az ingatlannal kapcsolatos paramétert elárulhat a vevőnek, erről ITT írtunk már bővebben.

 

4. Rezsiköltséget igazoló dokumentumok

A vásárlót minden bizonnyal érdekelni fogja, mekkora az ingatlan fenntartási költsége, és ennek szemléltetésére a legalkalmasabb mód, ha összegyűjtjük a korábbi közüzemi számlákat. Hasznos lehet, ha a nyári és a téli időszakból egyaránt tudunk számlákat prezentálni, hiszen ez valóban hiteles képet adhat a várható költségekről.

 

5. Tartozások és terhek igazolása

Bár a tulajdoni lap alapvetően elárulja az ingatlanra bejegyzett terheket, jelzálog esetén a banknak is igazolást kell kiállítania a fennmaradt tartozásról és annak törlesztési feltételeiről. Igazolnunk kell továbbá azt is, hogy nem áll fent közüzemi tartozás, vagy ha mégis, akkor milyen mértékben. Ezt a szolgáltató által kibocsájtott friss havi számlaegyenleg kimutatás mutathatja meg.

 

6. Társasházi alapító okirat, SZMSZ, használati megosztási szerződés

Társasházak, osztatlan közös tulajdonok esetében az ingatlan magán és közös használatú tereinek, részeinek tulajdoni meghatározása és használati szabályzata fontos feltétele a nyugodt és békés együttélésnek. A fenti dokumentumok a vásárló felet tájékoztatják az ingatlan pontos használati feltételeiről, emellett biztosítják későbbi jogairól, kötelezettségeiről.

 

7. Település rendezési terv

Ennek az iratnak abban az esetben van jelentősége, ha az adott ingatlanon a következő tulajdonos építkezni szeretne vagy a meglévő ingatlant szeretné bővíteni, ugyanis ebben taglalják a területileg hatályos építési szabályokat. A dokumentum elárulja többek között, hogy egy adott telken hova, milyen beépítési hányaddal, vagy például milyen magasan lehet építkezni. Település rendezési tervet mindig a helyi önkormányzat építésügyi osztályán lehet kikérni.

 

+1. Tipp – Érdemes ellenőrizni, hogy meddig érvényesek a személyes okmányok

A szerződéskötéshez minden esetben érvényes, hiteles személyi azonosságot igazoló okmányok- személyi igazolvány, lakcím kártya és adókártya- szükségesek. Meglehetősen kellemetlen az az eset, ha az adásvételi szerződés aláírásának pillanatában derül ki, hogy valamelyik fél iratai lejártak, nincsenek meg. Éppen ezért már az eladási folyamat kezdetekor érdemes ezeket az iratokat ellenőrizni, és szükség esetén meghosszabbítani, hogy ha az ideális vevő azonnal szerződni szeretne, ebből gond, fennakadás ne lehessen.

 

+2. Tipp – Hozzájárulások és lemondó nyilatkozatok, meghatalmazás

Hogy eladhassuk ingatlanunkat, sok esetben a bejegyzett jogok vagy kötelezettségek birtokosainak hozzájárulására van szükség. Ha például haszonélvezetet gyakorol valaki az ingatlan fölött, akkor csakis az ő beleegyezésével, vagy jogáról való lemondással lehet az ingatlant eladni. Osztatlan közös tulajdon esetén a tulajdonostársaknak elővásárlási joguk van, amiről szintén írásban kell lemondaniuk, ha más kívánja megvenni a szóban forgó ingatlant. Ha az eladó ház vagy lakás tulajdonosa kiskorú, akkor az eladáshoz a gyámhivatal hozzájárulása szükséges. Bár a legtöbb jogról csak konkrét személy javára lehet lemondani, és a hozzájárulásokkal is sok esetben meg kell várni a konkrét szerződő felet, érdemes ellenőrizni, hogy pontosan kinek és milyen jogosultságai vannak az ingatlan fölött, és az érintettekkel előre egyeztetni, hogy a szerződéskötéskor már érdekellentét, vitás helyzet biztosan ne állhasson fenn.

Amennyiben egy tulajdonos nem tud személyesen eljárni ingatlanának értékesítése ügyében, úgy hivatalos, ügyvéd vagy közjegyző által hitelesített meghatalmazással megbízhat mást is az ügyek intézésével.

Amennyiben Ön is szeretné, hogy egy ingatlan adás-vételben nagy tapasztalattal rendelkező szakértő végig kísérje a teljes folyamaton, ne habozzon, keressen minket bizalommal! Kollégáink ingatlan- és banki ügyintézésekben egyaránt tudnak segítséget nyújtani.

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.