+36 (30) 338 0099

Ennél olcsóbb lakáshitel még nem volt Magyarországon.

Ennél olcsóbb lakáshitel még nem volt Magyarországon.

A 2021-es év kétségtelenül gazdag volt ingatlanokkal kapcsolatos új támogatások tekintetében. Januártól – a már korábban is igényelhető CSOK és Babaváró hitel mellett- az Otthon Felújítási Támogatás keretén belül, vissza nem térítendő támogatáshoz és/vagy kamattámogatott hitel igényléshez is folyamodhatnak a gyermeket nevelő családok.

A támogatás ugyan sokak számára vonzó ajánlat, de szinte eltörpül az év nagy durranása mellett, ami kétségkívül a maximum 70 millió forintos Zöld Otthon Hitel, ami ráadásul egy jóval szélesebb körnek, és nem kizárólag a családosoknak jelent kedvező lehetőséget.

 

Mi is ez pontosan?

A Magyar Nemzeti Bank az NHP Zöld Otthon Program (ZOP) keretén belül mintegy 200 milliárd Forintnyi, 0%-os kamatú forrást biztosít a megfelelő pénzügyi intézeteknek, melyet azok maximum 2,5 %-os ügyleti kamatú kölcsön formájában értékesíthetnek tovább a lakosság számára. Tehát a piaci hitel termékeknél most jóval kedvezőbb feltételekkel vehetnek fel hitelt azok az ingatlanvásárlás előtt állók, akik újépítésű ház vagy lakás vásárláson vagy építésen gondolkodnak.

A program bevallott célja az ország ingatlanállományának korszerűsítése, és a lakosság segítése abban, hogy modern, alacsony energia fogyasztású ingatlanokat tudjanak vásárolni, építeni.

  • A felvehető hitel összeg: 4-70 millió Forint
  • A kamat: maximum 2,5%
  • A futamidő: 5-25 év.

Az már bizonyos, hogy az új hitel felhasználási kritériumainak egyik legfontosabb eleme a vásárolni vagy építeni kívánt ingatlan energetikai besorolása, hiszen kizárólag olyan lakásokra és házakra fordítható az összeg, melynek besorolása legfeljebb a BB kategóriába esik. Ez azt jelenti, hogy a vásárolt vagy épített ingatlan energia felhasználása maximum 90kwh/m2 lehet, ennek pedig néhány kirívó esettől eltekintve csak a modern technológiákkal épült és felszerelt, új ingatlanok tudnak megfelelni.

Az energetikai besorolásról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

 

Kik vehetik igénybe a Zöld Otthon Hitelt?

Az új hitel felvételéhez -mint általában minden hitelfelvétel esetében- megfelelő hitelképességgel és felvenni kívánt összeg törlesztéséhez törvényileg előírtan elegendő, igazolt jövedelemmel kell rendelkezni.

A jogosultak köre meglehetősen széles, nem kitétel sem a házasság, sem pedig a gyermekvállalás a programban való részvételhez, de a minimum két gyermeket nevelő vagy tervező családok most is jobban járhatnak. Ha a ZOP hitel mellet a CSOK-ot is igénybe veszik, kamat mentes hitel felvételre is jogosulttá válhatnak.

  • A 2 gyermeket vállaló családok 10 millió forintig,
  • a 3, vagy annál több gyermeket vállaló családok 15 millió forintig

0%-os kamatú CSOK hitelként vehetik fel a ZOP hitelt, így a piaci hitelajánlatokhoz képest alapvetően is jóval kedvezőbb feltételekkel rendelkező konstrukciót még kedvezőbb kondíciókkal kaphatják meg, hogy azt otthonteremtésre tudják fordítani. Amennyiben a gyermeket vállalók igényelt hitelösszege meghaladja a fenti összegeket, úgy a fennmaradó részt a 2,5 %-os, klasszikus Zöld Hitelként kell visszafizetniük.

 

Hogyan változhat ennek köszönhetően az ingatlanpiac?

A KSH adatai szerint a 2020-as évben összesen 79 milliárd forintnyi hitelt vett fel a lakosság újlakás építésre, míg 111 milliárdot új lakás vásárlásra. Ezzel ellentétben a használt lakások vásárlására felvett hitelek összesen 636 milliárd forintot tettek ki.

A számok egyértelműen megmutatják, hogy az 5%-os ÁFA lehetősége sem tette lehetővé, hogy az ingatlanvásárlásban érdekelt lakosság döntő hányada új építésű ingatlant vásároljon, és az egyre dráguló építőanyag árak az idei évben vélhetően csak tovább növelték a szakadékot az új és használt ingatlanok vásárlásának arányszámai között.

Az új építmények esetében visszatérő 27 %-os ÁFA minden bizonnyal még tovább rontott volna a statisztikán, de a Zöld Otthon Program sokak számára most valóban elérhető opcióvá teszi az új lakás vagy házépítést, -vásárlást.

A szűk keresztmetszetet egyedül a kínálat jelentheti, hiszen a magas energetikai osztály kikötés meglehetősen szűkre szabja az ilyen módon finanszírozható ingatlanok körét, de az új felállás várhatóan több új beruházást és a Zöld Otthon Hitel felvételéhez alkalmas ingatlant kínáló építkezést eredményez majd.

 

Szeretné igénybe venni a Zöld Otthon Lakáshitelt? Forduljon hozzánk bizalommal!

A Zöld Otthon Lakáshitel egy fantasztikus lehetőség mindazoknak, akik újépítésű ingatlan vásárlása vagy építkezés mellett döntenek!

Kollégáink a magas színvonalú ingatlanértékesítés mellett hitelügyintézésben is segíteni tudják a hozzájuk forduló ügyfeleket. Fontos, hogy ennek nem feltétele, hogy kollégáink az adásvételi folyamatban is közvetítőként részt vegyenek, akkor is tudunk a hitelügyintézésben segíteni, ha a szóban forgó ingatlant más közvetítő segítségével, vagy ingatlanközvetítő segítsége nélkül vásárolják megbízóink.

A QARAT munkatársai segítségével történő hitelügyintézés nem díjköteles, ingyenesen igénybe vehető! Keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.