+36 (30) 338 0099

Ez a cikk Önnek szól, ha még nem vette igénybe az Otthonfelújítási Támogatást!

Ez a cikk Önnek szól, ha még nem vette igénybe az Otthonfelújítási Támogatást!

Az elmúlt években joggal népszerű család támogatási programok sora 2021 januártól új elemmel bővült, mely az eddigiekhez képest jóval szélesebb körnek nyújt vonzó alternatívát.

Az Otthonfelújítási támogatás igénylése ugyan is sokkal kevésbé szigorú feltételekhez kötött, mint például a CSOK vagy éppen a Babaváró hitel, ugyanakkor rendkívül széles körű felhasználhatóságot és nagy mozgásteret biztosít a lakástulajdonosok számára.

A támogatás címzettjei továbbra is a családok, de az összeg mértéke nem függ össze a gyermekek számával, és a jogalapot biztosító gyermekek korhatárát is jóval szélesebbre tolták, mint a korábbiakban. Együttélés esetén 25. életévét nem betöltött gyermek után is igényelhető a támogatás, tartósan beteg, otthongondozási díjra jogosult gyermek esetén pedig egyáltalán nincs korhatár.

Kiszélesíti továbbá a jogosultak körét az is, hogy a támogatás igénylése nincs kötve házassághoz, sem pedig életkorhoz, akár élettársak, vagy egyedülálló szülők is igényelhetik az Otthonfelújítási támogatás vissza nem térítendő összegét.

A támogatás mértéke az elvégzett felújítások összegének 50%-a, de maximálisan 3 millió forint lehet, melynek felét anyagköltségre, másik felét pedig munkaköltségre tudják az igénylők elszámolni. A támogatás igénylését a felújítást követően legkésőbb 60 nap múlva, a költségeket igazoló számlák ellenében lehet benyújtani, és a jogosultság megállapítását követően azt a Magyar Államkincstár folyósítja.

Bár ez mind remekül hangzik, ugyanakkor gyakran felmerül a kérdés, hogy azok a családok, akik nem rendelkeznek elegendő tőkével egy 6 millió forintos felújítás előfinanszírozásához, egyszerűen kiesnek-e a jogosultak köréből, vagy számukra is van megfelelő út a több millió forintos támogatás felvételéhez?

Nos, mivel a Támogatás nem csak vissza nem fizetendő összegből, hanem kedvezményes hitelkonstrukcióból is állhat, így azok is élvezhetik ennek előnyeit, akik nem rendelkeznek előre a felújítás megfinanszírozásához elegendő tőkével.

Maga a hitelkonstrukció is rendkívül kedvező, és a feltétel rendszer itt is megengedőbb a szokásosnál, azonban természetesen az igénylők hitelképessége, valamint a jogosultság előzetes megállapítása szükséges a hitel felvételéhez.

Az Otthonfelújítási kölcsön 4 millió és 6 millió forint közötti összeg lehet, melynek a felét megfelelés esetén az állam a felújítás végeztével automatikusan megtérít. A fennmaradt tartozást az igénylőknek maximum 10 éves futamidő alatt kell visszatéríteniük és magát a támogatást és a hitelt is csak egy alaklommal vehetik fel.

Nagyon fontos, hogy az Otthonfelújítási hitel jelzáloghitel, így annak összege nem haladhatja meg a fedezetül felkínált ingatlan értékbecslő által meghatározott értékének 80%-át. Valamint, csak úgy, mint bármely más hitelnél, itt is figyelembe veszik a bankok az igénylők hitelminősítését, korábbi tartozásait és jövedelmét.

Összességében elmondható, hogy az Otthonfelújítási támogatás remek lehetőség mindazon családoknak, akik ingatlanfelújítást terveznek, vagy már bele is kezdtek, és összegyűjtötték arról a számlákat. A hitelkonstrukcióval együtt felhasználva pedig nagyszerű alternatíva mindazoknak is, akik a nagy költségvetésű munkálatokat eddig azért halogatták, mert nem állt rendelkezésükre a megfelelő összeg, vagy éppen közvetlenül lakás vásárlás után még felújításokat végeznének, de erre már nem maradt elegendő forrásuk.

Amennyiben szeretné megtudni, hogy Ön megfelel-e az Otthonfelújítási támogatás és/vagy hitel jogosultsági követelményeinek, vagy jobban szeretné átlátni, hogyan zajlik a támogatás és hitel felvételének folyamata, keressen minket bizalommal!

Munkatársaink nem csak az ingatlan adás-vételek folyamatában, de hitelügyintézéssel kapcsolatos kérdésekben is rendelkezésre állnak!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.