+36 (30) 338 0099

A 10 leggyakoribb kérdés és válasz a jelzáloghitellel kapcsolatban

A 10 leggyakoribb kérdés és válasz a jelzáloghitellel kapcsolatban

Ingatlanvásárláskor a vevők túlnyomó többsége hitelfelvételhez folyamodik, hiszen a több tíz, esetenként akár százmilliós nagyságrendű ingatlanárakat csak kevesen tudják saját tőkéből fedezni. A hitel tehát az ingatlanvásárlók többségét érintő kérdéskör, az ingatlanvásárlásokhoz köthetően pedig a leggyakrabban felvett hitelforma a jelzáloghitel.

Ebben a cikkben a 10 leggyakrabban felmerülő kérdést gyűjtöttük össze jelzáloghitel témakörben.

 

1. Mit jelent a jelzálog?

A jelzálog nem más, mint biztosíték a hitel visszafizetésére. A jelzálog vonatkozhat ingatlanra, egyéb tárgyra, vagy akár jogra is, amelyet az adós fizetésképtelensége esetén a hitelező könnyen pénzzé tehet, így biztosítva, hogy mindenképp visszakapja a kihelyezett hitelösszeget. 

Tehát egy jelzáloghitel esetében a hitelt nyújtó pénzintézet a hitel fedezeteként tekint a jelzálog alá vont értéktárgyra, mely legtöbbször ingatlan.

A zálogjog alkalmazható hitelintézet és magánszemélyek között, de magánszemély és magánszemély közötti kölcsönügylet biztosításaként is, jellegétől függően kiegészülhet elidegenítési és terhelési tilalommal is.

(A már jelzáloggal terhelt ingatlan vásárlásának részleteiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben)

 

2. Csakis lakás célra lehet jelzáloghitelt felvenni?

Természetesen nem. A jelzáloghitel lehet lakáscélú, illetve szabadfelhasználású is. Utóbbi esetben a felvett hitelösszeget tetszés szerint bármire elkölthetjük, de a biztosíték okán jóval kedvezőbb feltételekkel számolhatunk, mint személyi kölcsön esetén.

 

3. Elég egy saját tulajdonú ingatlan, hogy jogosultak legyünk a jelzáloghitelre?

Jelzáloghitel felvételekor jelzálog alá vonhatjuk már meglévő, saját ingatlanunkat, de lehetőség van arra is, hogy jelzáloghitelből vásároljunk új ingatlant azzal a megkötéssel, hogy a hitelösszegből vásárolt ingatlan lesz a majdani fedezet. Önmagában azonban az ingatlan megléte nem elegendő. A jelzáloghitel-felvételekor általában minimum a következő feltételek teljesítése is szükséges:

  • Felnőttkor, azaz a 18. év betöltése
  • Állandó magyarországi lakcím
  • Jövedelemigazolás
  • Ingatlanra kötött biztosítás a futamidő végéig
  • Minimum 3 hónapos, folyamatos, igazolt munkaviszony

A jelzáloghitel-felvétel követelményeit minden bank egyedileg határozza meg. Különféle pénzintézetek esetében azonos pénzösszeg esetén is eltérő lehet az elvárt igazolható jövedelem, vagy a jelzálog alá vont ingatlan szükséges értéke.

Érdemes ezügyben alaposan tájékozódni, vagy szakértő segítséget kérni.

 

4. Mik a jelzáloghitel-felvétel kizáró okai?

Vannak olyan körülmények is, melyek kizárják, hogy valaki jelzáloghitelhez jusson. Ezek a teljesség igénye nélkül például a következők lehetnek:

  • 70. év betöltése
  • Ha a fedezetként felajánlott ingatlan végrehajtás alatt áll, vagy arra korábban már jelzálogot jegyeztek be
  • KHR-listás negatív szereplés (régi nevén BAR-lista)
  • Ha a hitelfelvevő fennálló munkaviszonya rövidebb, mint 3 hónap, vagy az igazolt jövedelem a bank megítélése és/vagy a jogszabály szerint nem elég magas a hiteltörlesztéshez

 

5. Mekkora mértékű lehet a jelzáloghitel?

A jelzáloghitel összege jogszabály szerint maximum a jelzálog alá vont ingatlan ingatlanbecslő által meghatározott értékének 80%-át terhelheti. Emellett jogszabály rendelkezik arról is, hogy a magánszemélyként hitelfelvevők együttes nettó jövedelmük maximum 40%-a terhelhető hiteltörlesztéssel.

Tehát hiába rendelkezünk magas értékű ingatlannal, a maximálisan felvehető jelzáloghitel-összeghez csak akkor juthatunk hozzá, ha annak törlesztőrészleteit igazolt módon képesek leszünk fizetni.

 

6. Milyen futamidőre vehető fel jelzáloghitel?

Jelzálog hitel maximum 30 éves futamidőre vehető fel.

 

7. Mennyi idő a jelzáloghitel felvétel?

A jelzáloghitelek átlagos folyósítási ideje 30 nap, de ezt sok körülmény befolyásolhatja. Érdemes vele kalkulálni, hogy az ilyen jellegű hitelek esetén sokkal összetettebb a folyamat, emiatt hosszabb lehet az elbírálási idő, mint egyéb típusú hitelek esetében.

 

8. A jelzáloghitellel terhelt ingatlan a banké?

Természetesen nem. Az ingatlan ebben az esetben is a saját tulajdonunkban marad, de fedezetül szolgál a felvett hitelre. Ez olyan szempontból befolyásolhatja tulajdoni jogainkat, hogy a jelzáloggal sokszor elidegenítési és további terhelési tilalom is együtt járhat.

 

9. El lehet adni a jelzáloghitellel terhelt ingatlant?

Az ingatlant el lehet adni, de a fennálló tartozást ebben az esetben törleszteni kell.

 

10. Hogyan zajlik a jelzáloghitel-felvétel?

A jelzáloghitel felvétel általában 5 lépésből áll:

 

1. Tájékozódás

Hitelfelvétel előtt mindenképpen egyeztetnünk kell a kiválasztott hitelintézmény ügyintézőjével. Ő tájékoztat minket a rendelkezésre álló lehetőségekről és segít kiválasztani a legideálisabb konstrukciót.

2. Hiteligénylés

Ha sikerült kiválasztanunk a számunkra megfelelő hitelkonstrukciót és meghatároztuk a kívánt összeget, benyújthatjuk a hitelkérelmet. Ki kell töltenünk a szükséges nyomtatványokat és be kell szereznünk a nélkülözhetetlen dokumentumokat, mint például a jövedelemigazolás.

3. Értékbecslés

A hitelkérelem benyújtása után a választott pénzintézet kirendeli az értékbecslőt, aki pontos támpontokra alapozva meghatározza az ingatlanunk forgalmi- és hitelbiztosítéki értékét.

4. Elbírálás

A dokumentumok ellenőrzésével a bank elbírálja a kérelmet és megállapítja, hogy jogosultak vagyunk-e az igényelt hitelösszeg felvételére.

5. Szerződéskötés

Ha pozitív a hitelbírálat, elérkezett a szerződéskötés ideje. A dokumentumok aláírását követően azonban még nem kapjuk meg azonnal a hitelt. Ilyenkor számolnunk kell még némi folyósítási idővel.

 

A QARAT ingatlanközvetítő hálózat szakértő munkatársai ingatlan ügyekben és hitelügyintézésben is készséggel állnak rendelkezésére.

Ha nem szeretne kockáztatni, ne késlekedjen! Forduljon hozzánk bizalommal!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.