+36 (30) 338 0099

Jelzáloggal terhelt ingatlant venne? Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Jelzáloggal terhelt ingatlant venne? Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

A jelzálog szó mindenki számára ismerősen csenghet, egy esetleges adásvétel során pedig rendkívül nagy eséllyel válhatunk érintettekké is egy jelzálog ügyletben. De mit is jelent a fogalom pontosan és hogyan értesülhetünk róla, hogy egy ingatlan jelzáloggal terhelt-e? Hogyan, milyen lépések mentén tudunk biztonságosan jelzáloggal terhelt ingatlant vásárolni? És kaphatunk-e egy ilyen ingatlanra hitelt?

Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

 

Mi a jelzálog?

 

A jelzálog a követelés fedezet biztosításának egyik leggyakoribb eszköze. Az ingatlan célú hitelek legtöbbje esetében a pénzintézetek jelzálogot jegyeztetnek be, de bárkinek jogában áll követelését zálogjoggal biztosítani. A zálogjog alkalmazható például magánszemélyek közötti kölcsönügylet biztosításaként vagy akár társasházi közös költség tartozás esetén is.

A jelzálog jellegétől függően kiegészülhet elidegenítési és terhelési tilalommal is. Ezek további kötöttségeket jelenthetnek a tulajdonos számára.

 

Honnan tudható, hogy egy ingatlan jelzáloggal terhelt-e?

A jelzálog az ingatlan tulajdoni lapján, egész pontosan annak III. Részében, a teherlapon kerül feltüntetésre. A teherlapot a földhivatalból tudjuk kikérni, vagy akár online is az ügyfélkapun keresztül, mint ahogyan erről már korábbi cikkünkben is írtunk.

 

Hogyan lehetséges jelzáloggal terhelt ingatlant vásárolni?

Gyakoriságából adódóan a folyamat törvénnyel pontosan szabályozott, így az érintetteknek nem kell aggódniuk, ha egy ilyen fennálló helyzettel találkoznak. Az olyan terhek, mint például a jelzálog, a CSOK, a haszonélvezeti-, életjáradéki- és egyéb szorgalmi jogok nem gátolják meg egy ingatlan adásvételét.

Amennyiben egy jelzáloggal terhelt ingatlan eladósorba kerül, a tulajdonos megteheti, hogy végtörlesztési kérelmet nyújt be a bankhoz, a fennmaradt tartozását rendezi és így már tehermentesen értékesíti ingatlanát.

A legtöbb esetben azonban a tulajdonos nem rendelkezik elegendő tőkével ahhoz, hogy tartozását önerőből rendezze, de ilyenkor is többféle lehetőség áll az adásvételi folyamatban résztvevők rendelkezésére.

Lehetőség van arra többek között, hogy a tulajdonos más fedezetet biztosítson a fennmaradt tartozására, például azt átvigye egy másik ingatlanra. Természetesen erre akkor van mód, ha a bank, vagy a jelzálogjogot bejegyző egyéb fél az új fedezetet elégségesnek és megfelelőnek találja.

 

Ha új biztosíték megnevezésére sincsen lehetőség, a tartozást az ingatlan vételárából is van mód rendezni. Ha a tartozás mértéke megengedi, a tulajdonos a vevő által fizetett foglalóból is törleszthet, vagy az ingatlan vételárának további részéből is kifizetheti tartozását. Az ilyen esetekben nagyon fontos, hogy az adásvételi szerződés pontosan taglalja, hogy a tulajdonos kötelezettséget vállal a tartozásainak rendezésére a vételárból, hogy azt végül tehermentesen adhassa át az új tulajdonosnak. Emellett arra is van lehetőség, hogy a tartozást a vevő magának a pénzintézetnek, vagy egyéb követeléssel élő személynek, szervezetnek fizesse ki. Ebben az esetben természetesen az ingatlan vételára a kifizetett tartozás mértékével csökken, melyet a szerződésben szintén le kell fektetni.

 

Kaphatunk hitelt jelzáloggal terhelt ingatlanra?

Mivel nem ritka eset, hogy már jelzáloggal terhelt ingatlant szintén hitelből szeretnének megvásárolni, a bankok meglehetősen együttműködők ezügyben.

 

Az ügyletben részt vevő felek megállapodhatnak abban, hogy a vevő hitelösszegéből rendezzék az eladóval szembeni követelést. A kölcsönt folyósító pénzintézet a hitelösszeget vélhetően utolsó részletként folyósítja, így a vevő az önerőt még a folyósítás előtt adja át az eladónak.

 

Érdemes jelzáloggal terhelt ingatlant vásárolni?

A törvényi szabályozottság egyértelműsége miatt a jelzáloggal terhelt ingatlan vásárlás ugyan valamivel hosszadalmasabb folyamat, de alapvetően nem hordoz plusz kockázatot. Mindenképpen javasoljuk azonban, hogy az ilyen ügyletek során gyakorlott és felkészült ingatlanjogász álljon rendelkezésre, aki a szerződésben mindkét fél jogait és kötelezettségeit egyértelműen lefekteti, és iránymutatást ad az esetleges jogsérelmek esetére.

Amennyiben Ön biztonságosan szeretne végigmenni az ingatlan adásvételi folyamaton, ne habozzon, kérje munkatársaink segítségét! Az ingatlan értékesítéssel kapcsolatos ügyintézésen túl banki ügyintézésben is készséggel állunk rendelkezésére!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.