+36 (30) 338 0099

A nagy kérdés: érdemes eladás előtt felújítani az ingatlant?

A nagy kérdés: érdemes eladás előtt felújítani az ingatlant?

Megbízóink gyakran teszik fel nekünk azt a kérdést, hogy érdemes-e néhány százezret, vagy akár milliós nagyságrendű összeget invesztálni eladó sorba kerülő lakásuk vagy házuk felújítására, számíthatnak-e ebből adódóan nagyobb haszonra, gyorsabb eladásra?!

A kérdés ugyan eldöntendő, de mégsem lehet egy egyszerű igennel, vagy nemmel megválaszolni.

 

Sok szempontot érdemes mérlegelni, mielőtt belevágunk a munkálatokba.

Az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy alapvetően kinek, és milyen célra tudjuk vagy szeretnénk ingatlanunkat értékesíteni. Ez azért lényeges, mert a vevő személye és az ingatlan későbbi célja meghatározhatja, hogy a felújítás ténye érdemben hatással lesz-e az eladási árra, vagy az eladás gyorsaságára.

Abban az esetben például, ha az ingatlan állapota közepes vagy rossz, de az eladás sürgős, előfordulhat, hogy a felújításhoz szükséges szakemberek megtalálása, a felmérések, a kivitelezés többlet ideje, és a szükséges magas befektetés egyszerűen nem éri meg. Ilyenkor érdemes inkább az eladással a befektetői réteget megcélozni, akik akár napokon belül, sok esetben készpénzben hajlandóak az erősen felújítandó lakások árát kifizetni.

Hasonlóan mérlegelendő az a helyzet, amikor például egy családi házat szeretnénk egy másik család otthonául szolgáló ingatlanként eladni. Ilyenkor egy tisztasági festés, az élénk színek semlegesítése akár jó hatással is lehet az eladás folyamatára, ugyanakkor a vevő bizonyára a saját elképzelései szerint szeretné majd formálni később az ingatlant, ezzel pedig jó eséllyel előre kalkulál is, így az ő számára nem jelent különleges értéket a felületi rendbehozatal.

Más a helyzet ilyenkor például az energetikai korszerűsítésekkel, hiszen egy családi otthon megválasztásakor fontos szempont a rezsi költsége, és egy kedvezőbb feltétel rendszer bizonyára kedvező hatást gyakorolhat az eladási árra is.

Manapság, mikor az új építésű ingatlanok virágkorukat élik, sokakban támad igény kulcsrakész ingatlan vásárlására, ahová tulajdon képpen – egy magasabb árat megfizetve-csak költözni kell. Ha ezt a szegmenst szeretnénk megcélozni, akkor érdemes komolyan fontolóra venni egy jelentősebb renoválást. Ugyanakkor a cél eléréséhez nagyon fontos, hogy tudatosan, a mai elvárásoknak és trendeknek megfelelően alakítsuk ki a műszaki tartalmat és a belső tereket. Ilyenkor is mérlegelni kell, hogy a befektetett költség és munka vajon később reálisan megtérülhet-e.

 

A felújítás előtt mindig végezzünk számítást!

Az ingatlan.com friss kutatása szerint a budapesti, jó állapotú, felújított ingatlanok átlagára 852 000 Ft négyzetméterenként. Ehhez képest a közepes, felújítandó állapotú ingatlanokat átlagosan csupán 23%-kal kínálja kevesebbért a piac.

Mint ahogyan már korábbi cikkünkben is írtunk róla, egy ingatlan reális árát rengeteg tényező befolyásolhatja, így nehéz átlagos, budapesti ingatlanokról beszélni. Egymáshoz képest jelentős árkülönbséggel tudjuk kínálni a szinte ugyan olyan paraméterekkel rendelkező eladó ingatlanokat, pusztán a környékből, az infrastrukturális ellátottságból, vagy a környezeti tényezőkből adódóan. És a helyi adottságok a felújítás megtérülési mértékére is hatással lehetnek.

Az anyag- és munkadíj azonos paraméterekkel rendelkező ingatlanok esetében szinte vélhetően ugyan annyiba kerül akkor is, ha a lokációból adódóan az ingatlan felújított négyzetméterenkénti ára 1 millió forint, és akkor is, ha az csak 500 000. Viszont a várható megtérülés a két esetben közel sem lesz ugyan annyi.

Mérlegelve, hogy az alapanyag árak napról-napra kúsznak felfelé, valamint megbízható építőipari szakembert találni sem egyszerű jelenleg a piacon, és egy nagyobb felújítás akár több hónapig is elhúzódhat, meg kell fontolnunk, hogy a befektetett tőke és a ráfordított idő és figyelem összességében képes-e megtérülni a magasabb eladási árral.

 

Otthon felújítási támogatás

Az idei év végéig vehető igénybe az otthon felújítási támogatás, melynek keretén belül a gyermeket nevelő családok maximum 3 millió forintos, vissza nem térítendő tőkéhez, és ugyan ennyi visszatérítendő, kamat támogatott hitelhez juthatnak felújítási célra.

Ennek igénybevétele sokak számára jelenthet megoldást és egyben nagyobb anyagi hasznot egy esetleges eladás során.

Fontos azonban, hogy ha élni szeretnénk ezzel a lehetőséggel, időben tegyük meg a szükséges lépéseket, hiszen a lehíváshoz a munkálatoknak, és a számlák benyújtásának is meg kell történniük az év végéig.

 

Bizonytalan a döntésben? Szívesen segítünk!

Ha szeretne ingatlan eladás során tudatosan eljárni, biztonságban, a piac sajátosságaihoz igazodva a lehető legideálisabb döntéseket hozni, forduljon bizalommal szakértő kollégáinkhoz, akik sok éves tapasztalatuk birtokában kísérik végig Önt az ingatlan adás-vétel folyamatán! Ingatlanértékesítésben és a pénzügyi szolgáltatások területén is örömmel állunk rendelkezésére!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.