+36 (30) 338 0099

Itt vannak a részletek: Új fejlemények a CSOK PLUSZ-szal kapcsolatban

Itt vannak a részletek: Új fejlemények a CSOK PLUSZ-szal kapcsolatban

Mint ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, 2024-től a CSOK a jelenlegi piaci környezethez igazított módon, megújult formában lesz elérhető a gyermeket tervező családok számára.

A január elsején induló program keretében a vállalt gyermekek számától függően 15-től 50 millió forintig terjedő, kamattámogatott hitelt igényelhetnek az arra jogosultak. Bár a kormány a főbb irányvonalakat már ismertette, a részletszabályok eddig még ismeretlenek voltak. Most azonban új információk láttak napvilágot a társadalmi egyeztetésre bocsájtott rendelettel kapcsolatban.

 

Nem fix a 3 százalék kamat

A részletszabályok között az egyik legfigyelemfelkeltőbb információ, hogy nem fix 3 % kamat, hanem maximum szint. Ebből az információból egyenesen következtethetünk arra, hogy lesznek majd bankok, akik 3 %-nál kedvezőbb kamattal kínálják majd a CSOK plusz hiteleket.

A közelmúltban ilyen kedvező kamattal csak az MNB Zöld Otthon Programban lehetett ingatlanvásárlási célú tőkéhez jutni. A jelenlegi kifejezetten nehéz piaci környezetben tehát remek ügyfélszerző lehetőség lehet a bankoknak, ha tovább csökkentik a kamatokat, bár némileg korlátozza a lehetőségeket, hogy az állam csak 3 %-ig biztosítja a támogatást. Az e felett adott kedvezményt már a banknak magának kell kigazdálkodnia.

 

Maximalizált induló költségek

A részletszabályokban arról is informálódhatunk, hogy a támogatott CSOK hitelek indulóköltségeit is maximalizálná az állam 300 ezer forintban. Ezen felül a hiteligénylőknek maximum az értékbecslés és a helyszíni szemle díjával kellene számolniuk, amennyiben azt külön költségként kívánja a bank felszámolni.

 

Jó hír a tovább költözőknek

Mint az már ismeretes, a CSOK Plusz igénybevételével első új otthont és nagyobb otthont is vásárolhatnak az igénylő családok. Új információ azonban, hogy a tovább költözőknek a meglévő ingatlanukat nem lesz kötelező eladni. Feltételként csupán annyi kerül megszabásra, hogy a támogatott hitelből megvásárolt ingatlan forgalmi értékének magasabbnak kell lennie, mint a korábbi ingatlan értékének.

A minimális alapterülettel kapcsolatos szabályozások nem változnak a korábbi, 2016 óta érvényben levő CSOK szabályokhoz képest: társasházi lakások minimális alapterülete 40-60 négyzetméter, a családi házaké 70-90 négyzetméter kell, hogy legyen a gyermekek számától függően. A maximális alapterület továbbra sem került szabályozásra, azonban az ár plafon bevezetése kihat majd ebből a szempontból a vásárlásokra, hiszen első közös otthon esetén 80 millió forint, tovább költözés esetén pedig 150 millió forint lehet a maximális ingatlanérték.

 

Kiderült, jogosultak lehetnek a korábbi CSOK igénylők is

A várakozásokkal ellentétben az derült ki a részletszabályzásból, hogy a korábbi CSOK igénylők is élhetnek majd a CSOK Plusz lehetőségével.  Feltétel ehhez azonban, hogy a korábban igényelt kamattámogatott hitelt, valamint a korábban vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó vissza nem térítendő CSOK támogatás összegét is vissza kell fizetni, még a benyújtást megelőzően.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a CSOK Plusz kormányrendeletről társadalmi egyeztetést indított. 2023 december 1-ig akár Ön is részt vehet az egyeztetésben. Részletek az alábbi linken: https://kormany.hu/dokumentumtar/csok-plusz-korm-rendelet

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.