+36 (30) 338 0099

9+1 tipp, amire érdemes figyelmet szentelni az első ingatlan megvásárlása előtt

9+1 tipp, amire érdemes figyelmet szentelni az első ingatlan megvásárlása előtt

Az első lakás vásárlása jelentős mérföldkő az életünkben, de sok ember számára ez egy ijesztő és kihívásokkal teli feladat, különösen akkor, ha nem áll rendelkezésre tapasztalat és kellő ismeret az ingatlanvásárlással kapcsolatban. Egy kis felkészüléssel azonban az első lakás vásárlása izgalmas és nagyszerű élmény lehet bárki számára. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 9+1 tippet, amelyek átláthatóbbá, biztonságosabbá és nyugodtabbá tehetik az első lakás megvásárlásának folyamatát.

 

1. Határozzuk meg a költségvetésünket

Az első lépés, amit meg kell tennünk, mielőtt elkezdjük az első lakásunk keresését, hogy meghatározzuk a költségvetésünket. A költségvetésünk keretbe foglalja, hogy milyen típusú ingatlanokat érdemes keresgélnünk és arra nézve is irányt mutat, hogy milyen további lehetőségeink lesznek a finanszírozásra.

 

2. Határozzuk meg az ingatlan ideális helyszínét

Az ingatlan helyszíne az egyik legfontosabb tényező az első lakásunk kiválasztásakor. A körültekintő döntéshez nem csak a kellemes légkört, de a környék biztonságosságát, közlekedési lehetőségeit, infrastruktúráját, a környékbeli szolgáltatásokat, iskolákat és üzleteket is figyelembe kell vennünk.

 

3. Értékeljük az ingatlant

Ha sikerült rálelnünk az ideális ingatlanra, fontos, hogy körültekintő módon győződjünk meg annak állapotáról és értékéről. Fontos, - főleg tapasztalat hiányában - hogy szakértői véleményt kérjünk, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

 

4. Vizsgáljuk meg az ingatlan dokumentumait

Az ingatlan dokumentumai fontos szerepet játszanak az ingatlanvásárlási folyamat során. Elengedhetetlen, hogy az összes dokumentumot gondosan átvizsgáljuk, különös tekintettel a tulajdoni lapra, és lakás esetén a társasházi alapító okiratra, osztatlan közös tulajdonnál a használati megosztási szerződésre. Ha nincs tapasztalatunk az esetleges buktatókkal kapcsolatban, kérjünk szakértői segítséget, hogy biztosak lehessünk abban, hogy minden rendben van.

 

5. Tervezzük meg az ingatlan finanszírozását

Az ingatlan finanszírozása nagyon fontos tényező az első lakásunk megvásárlásakor. A legtöbb ember nem rendelkezik elegendő pénzzel az ingatlan vásárlásához, ezért a teljes vételár megtérítéséhez szükség lesz hitelfelvételre. Az ingatlan finanszírozására vonatkozóan alaposan meg kell fontolnunk az összes lehetőséget, és meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbb finanszírozási megoldást. Szerencsére ezt sem kell egyedül intéznünk, hisz ebben is kérhetünk segítséget.

 

6. Az ügyvédi ügyintézés

Az ügyvédi ügyintézés fontos szerepet játszik az ingatlanvásárlási folyamatban. Az ügyvéd feladata, hogy gondosan átvizsgálja az összes dokumentumot, és biztosítsa, hogy minden rendben legyen az ingatlan megvásárlásakor. Az ügyvéd továbbá segítséget nyújthat az adásvételi szerződés előkészítésében is.

 

7. Az ingatlan átvétele

Az ingatlan átvétele egy fontos lépés az ingatlanvásárlási folyamatban. Az átvételkor ellenőriznünk kell, hogy az ingatlan megfelel-e a szerződésben foglaltaknak, és hogy minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll-e. Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk már.

 

8. Kössünk ingatlanbiztosítást

Az ingatlanbiztosítás megvédi az ingatlant és a benne lévő értékeket a károk esetén, és számos olyan esetben is fizethet, amire első körben nem is gondolnánk. Az ingatlanbiztosítás ára eltérő lehet az ingatlan értékétől és az ingatlan helyszínétől függően, ebben is érdemes szakértőre bíznunk magunkat.

  

9. Átvétel utáni ügyintézés

Az ingatlan kifizetésével és átvételével még nem ér véget a teendők listája. Számos bejelentési és fizetési kötelezettségünk van egy ingatlan vásárlását követően, melyre érdemes előre felkészülni, vagy hozzá szakértői segítséget kérni.

 

+1 Keressünk megfelelő ingatlanközvetítőt!

Az ingatlanközvetítő nem csak nagyszerű forrás lehet az első lakásunk megtalálásához, hisz a jó ingatlanos szakemberek rendelkeznek átfogó piaci és helyismerettel, de segítséget nyújtanak az ingatlanvásárlás folyamatának minden szakaszában is.

Amennyiben Ön is tapasztalat nélkül vág bele első ingatlanának megvásárlásába, könnyítse meg saját dolgát és kérjen szakértő segítséget. A QARAT ingatlanközvetítő hálózat munkatársai nem csak ingatlan ügyekben, de hitel és biztosítási ügyintézés kapcsán is készséggel álnak rendelkezésére. Ráadásul szolgáltatásaink az ingatlan vásárlók számára ingyenesek.

Keressen minket bizalommal!

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.